IBM 7 bin 800 iş için eleman aramayı bıraktı yapay zeka kullanacak

IBM 7 bin 800 iş için eleman aramayı bıraktı yapay zeka kullanacak

Yapay zeka iş gücü piyasasını olumsuz etkilemeye başladı. Bu çerçevede yeni dünyaya ilk adapte olan şirketlerden IBM, yerini yapay zekanın alabileceği 7 bin 800 iş için işe alımları durdurdu.

A+A-

IBM'in CEO'su Arvind Krishna, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, merkezi New York'ta bulunan uluslararası bilgi işlem devi IBM'in, yapay zeka ile değiştirilebilecek müşteriye dönük olmayan rollerde işe alımları durdurduğunu söyledi.

Krishna, kesintilerin öncelikle insan kaynakları gibi müşteriye dönük olmayan rolleri etkileyeceğini söyledi.

Krishna Bloomberg'e verdiği demeçte, "Beş yıllık bir süre içinde bunun %30'unun yerini yapay zeka ve otomasyonun aldığını rahatlıkla görebilirim" dedi. Krishna'nın bu açıklamasını rakama vurduğumuzda yaklaşık 7 bin 800 işi temsil ediyor. Halihazırda bu görevlerde bulunan kişiler işten çıkarılmayacak olsa da, bir IBM sözcüsü yıpranma nedeniyle boşalan görevlerin doldurulmayacağını söyledi.

Bloomberg daha önce, yaklaşık 260 bin kişiyi istihdam eden şirketin bu yılın başlarında işgücünün %1,5'ine denk gelen işten çıkarmaları duyurduğunu bildirmişti.

IBM sözcüsü Insider'a e-posta yoluyla bir açıklama yaptı: "Genel bir işe alım 'duraklaması' söz konusu değildir. IBM, gelir getirici rollere odaklanarak işe alımlarımızda bilinçli ve düşünceli davranıyor ve müşterilerimize veya teknolojimize doğrudan dokunmayan işleri doldururken çok seçici davranıyoruz. Şu anda binlerce pozisyon için aktif olarak işe alım yapıyoruz."

Son aylarda, ChatGPT gibi yapay zekanın yetenekleri katlanarak artarken, uzmanlar işgücü piyasası üzerindeki potansiyel etkileri konusunda uyarıda bulundu. Insider'ın daha önce bildirdiğine göre, teknoloji, medya ve hukuk sektörleri etkilenmesi en muhtemel sektörler arasında yer alıyor.

İlgili Haberler