İhracatçılarla yapılan toplantıda ne konuşuldu?

İhracatçılarla yapılan toplantıda ne konuşuldu?

GAİB Koordinatörü Başkanı Fikret Kileci Bloomberg HT'ye TCMB Başkanı ile gerçekleştirdikleri görüşmeyi anlattı.

A+A-

Türkiye İhracatçıları Meclisi Yönetimi TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüşme gerçekleştirdi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatörü Başkanı Fikret Kileci görüşmede konuşulanları Bloomberg HT’ye anlattı.

Kapanışa Doğru programına konuk olan Kileci, yurtdışından gelen ihracat bedelinin yüzde 25’inin TL'ye çevrilmesinin yanlış anlaşıldığını ve yorumlandığını, kavram kargaşasının olduğunu söyledi. Kileci, “İhracatçılar olarak TL'ye dönüp TL’de kalınması olarak algılamıştık. Bunun böyle olmadığı, önceki sistemden çok fazla farkı olmadığı, istediğimiz zaman istediğimiz şekilde Dövize dönebileceğimiz hatırlatıldı” dedi.

Bu uygulamada asıl yapılmak istenenin dövizle işi olmayanların, özellikle ihracat dışı kişilerin dövize yönlenmesini, kullanılan TL kaynakların ihracat dışında yatırım amaçlı başka yönlere sapmasını engellemek olduğunu söyleyen Kileci, “Yanlış anlaşılma oldu. Gerçek anlamda bu düzenlemenin TL’nin ve ihracatçının korunmasına yönelik olduğu açıklandı” dedi.

3 saatlik toplantının ihracat ile ilgili birtakım sıkıntılar, problemler ve alınması gereken önlemler konusunda faydalı geçtiğini söyleyen Kileci, “Bankalarda problem vardı işlem yapamıyorduk bir karışıklık vardı bugün bu toplantıda biz hepsini anladık. Onlar da piyasalardaki karmaşıklığı düzeltmek adına bankalarla bir araya geleceklerini söylediler” dedi.

Kileci son olarak şahsen yüzde 25 oranının çok yanlış olmadığını, doğru kullanıldığı ve planlandığında ihracatçı açısından bir sıkıntı olmayacağını düşündüğünü söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler