İki merkez bankası daha faiz artırdı

İki merkez bankası daha faiz artırdı

Yeni Zelanda Merkez Bankası üst üste üçüncü faiz artışını yaparken Paraguay Merkez Bankası da politika faizini %5.75'e yükseltti.

A+A-

Yeni Zelanda Merkez Bankası art arda üçüncü kez faiz oranlarını yükseltti ve enflasyonu kontrol altına almak için daha fazlasının sinyalini verdi. The Reserve Bank (RNBZ) Para Politikası Komitesi, çoğu ekonomistin beklediği gibi, politika faizi olan resmi nakit oranını 25 baz puan artırarak %1'e çıkardı. RBNZ tarafından yayınlanan yeni tahminler, Kasım ayında öngörülenden biraz daha agresif bir sıkılaştırma olan 2023'ün başlarında en az %2,5'lik bir nakit oranını gösteriyor.

RBNZ'den yapılan açıklamada, "Para Politikası Komitesi, büyüme ve istihdam için orta vadeli görünüm ve enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler göz önüne alındığında, para politikası teşviklerinin zaman içinde daha fazla kaldırılmasının beklendiği konusunda mutabık kaldı" denildi. Komite ayrıca, hem vadeler hem de yönetilen satışlar yoluyla bankanın tahvil varlıklarının kademeli olarak azaltılmasını başlatmayı kabul etti.

Paraguay Merkez Bankası politika faizini yükseltti

Paraguay Merkez Bankası da, yüksek enflasyonla mücadele ederken politika faizini % 5,5'dan %5,75'e yükseltti. Banka, petrol ve diğer uluslararası emtia fiyatlarının, olumsuz iklimsel faktörlerin yerel fiyat dinamikleri üzerinde etkili olduğunu ancak bu değişkenlerin görülme sıklığının yılın ikinci yarısında azalacağını belirtti.

Bu haber toplam 669 defa okunmuştur