İkinci el araçlarda fiyat kısıtlamaları başladı

İkinci el araçlarda fiyat kısıtlamaları başladı

Bugünden itibaren yürürlüğe giren bu düzenleme, tüm bireylerin ve tüzel kişiliklerin kişisel ve ticari ilanlarını içerecek.

A+A-

 

Bugünden itibaren ikinci el araçların, üretici ya da distribütör tarafından önerilen güncel satış fiyatlarını aşan değerlere pazarlanmasına yönelik kısıtlamalar resmi olarak uygulamaya konuldu.

Ticaret Bakanlığı, otomotiv endüstrisindeki stokçuluk, aşırı fiyatlandırma ve spekülatif fiyat artışlarını engellemek için bir dizi adım attı. Bunun yanında, bakanlık denetimlerini de yoğunlaştırdı.

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Yönetmeliği'nde yapılan bir değişiklikle, Ticaret Bakanlığı, ikinci el araçların üretici veya distribütörün önerdiği güncel satış fiyatını aşan bir fiyattan ilanla pazarlanmasına 1 Ocak 2024'e kadar bir sınırlama getirdi. Bugünden itibaren yürürlüğe giren bu düzenleme, tüm bireylerin ve tüzel kişiliklerin kişisel ve ticari ilanlarını içerecek.

Düzenlemeye göre, bu sınırlamaya uymayan tüm bireyler ve tüzel kişilikler, "ilan platformları" tarafından uyarılacak. Eğer bu uyarılara rağmen kısıtlamayı ihlal eden ilanlar verilirse, ilanı verenlerin bilgileri platform tarafından Bakanlığa iletilir.

Düzenlemeyi ihlal eden her bir ilan, "ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti" olarak kabul edilecek ve ilanı verenler hakkında ilan başına 300 bin lira kadar idari para cezası uygulanacak.

Bu nedenle, herhangi bir idari para cezasına tabi tutulmamak için, yeni ve mevcut taşıt ilanlarında fiyatın, önerilen güncel satış fiyatını aşmayacak şekilde belirlenmesi önemlidir.

Ayrıca, Bakanlık, 6 ay 6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasının süresini 1 Ocak 2024'e kadar uzattı ve bu düzenlemeyi ihlal eden araç satışlarına da sınırlama getirdi.

Bu kapsamda, 2023 yılında yetki belgesiz en az 3 adet ikinci el motorlu kara taşıtı satan tüm bireyler ve tüzel kişiliklerin, 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesine aykırı satışlarını noterler engellemeye başladı.

Bakanlık, 2023 yılında yetki belgesi olmadan 3'ten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satan bireysel ve kurumsal satıcıları tespit ederken, bu satıcıların savunmaları talep edildi. Bu kişilere yönelik olarak gelecek dönemde para cezaları gündeme gelebilecek.

Bakanlık, konuya ilişkin denetimlere tüm ülke genelinde devam edecek.

Bu güne kadar, pazarlama ve satış kısıtlamalarını ihlal eden işletmelere 35 milyon 110 bin 527 lira idari para cezası uygulanırken, stokçuluk uygulamaları kapsamında 2021 ve 2022 yıllarında 15 yetkili bayiye 8 milyon 292 bin 360 lira, Mayıs ayında tüketicilerin sıfır kilometre taşıtlara erişimini zorlaştıran 4 yetkili bayiye 17 milyon 834 bin 400 lira idari para cezası kesildi.

Haziran ayında ise, müşterilerden aracın liste fiyatının üzerinde fiyat talep ettiği ya da müşterileri aksesuar alımına zorladığı tespit edilen 10 yetkili bayiye 49 milyon 44 bin 600 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi. İdari para cezası alan 4 yetkili bayinin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri de iptal edildi. Stokçuluk faaliyetlerine karşı yapılan denetimler sonucunda, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından bugüne kadar 75 milyon 171 bin 360 lira idari para cezası uygulandı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da göreve gelir gelmez otomotiv sektörü temsilcileriyle görüşmeler yaparak, konuya ilişkin yeni önlemler alınmasını sağladı.

Bolat, 15 Temmuz'dan itibaren ilan sitelerinin sıfır araç fiyatından daha yüksek ikinci el fiyatı belirlememeleri konusunda uyarıldığını belirtti ve birkaç hafta içinde bu sektörde istikrarı sağlayacaklarını, elinde başka araçlar da olduğunu ve adım adım ilerlediklerini ifade etti.

 

İlgili Haberler