JLL’nin Tรผrkiye’nin perakende, ofis piyasasฤฑ ve lojistik sektรถrรผnรผ ele alan “Tรผrkiye Ticari Gayrimenkul Pazarฤฑ Gรถrรผnรผmรผ ฤฐlk รeyrek Raporu” yayฤฑnlandฤฑ.
Rapora gรถre, bu yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤinde ofis ve lojistik sektรถrleri bรผyรผdรผ. Tรผrkiye’deki alฤฑลveriล merkezi arzฤฑ 375 merkezde 11,2 milyon metrekareyi korudu. ฤฐstanbul’daki A sฤฑnฤฑfฤฑ ofis arzฤฑ, bir yฤฑl รถncesine gรถre 500 bin metrekare artarak 4,9 milyon metrekareye ulaลtฤฑ. ฤฐstanbul รถzelinde ise turizmde kฤฑsmi dรผลรผล yaลandฤฑ.
JLL’nin ilk รงeyrek raporuna gรถre, Anadolu Yakasฤฑ, yeni projelerin yรผzde 67’sine ev sahipliฤi yapฤฑyor. Kiralama iลlemlerinde geรงen 2 yฤฑldaki dรผลรผล trendi, bu yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤinde de kendini gรถstermeye devam etti. Talep daralmasฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra รถnemli sayฤฑdaki yeni ofisin pazara girmesi boลluk oranฤฑnฤฑ artฤฑrฤฑrken, birincil kirada adฤฑm adฤฑm dรผลรผลe neden oldu.
Perakendeciler 2017โde seรงici davranmaya devam edecek
ฤฐstanbul ve Kocaeli alt pazarlarฤฑndaki toplam lojistik arzฤฑ geรงen yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤine gรถre 587 bin metrekare artarak 9,3 milyon metrekareye ulaลtฤฑ. Azalan iลlem hacminin birincil kira ve birincil getiriye olumsuz yansฤฑmasฤฑ bu yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤinde de kendini gรถsterdi. Ancak 2016’nฤฑn ilk รงeyreฤine gรถre yรผzde 15 daha yรผksek (287 bin metrekare) lojistik kiralama iลleminin gerรงekleลtiฤi tespit edildi.
Rapora gรถre, ฤฐstanbul, yรผzde 37 toplam kiralanabilir alan payฤฑ ile AVM arzฤฑnda lider durumda. Ekonomik koลullar ve siyasi belirsizlikler perakendecileri yeni maฤaza aรงma konusunda daha seรงici davranmaya itiyor. Bunun yanฤฑ sฤฑra perakendecilerin durumu, birincil kira seviyelerinde รถnemli dรผลรผลe yol aรงฤฑyor.
JLL raporuna gรถre, ocak-ลubat dรถneminde ฤฐstanbul’a gelen toplam yabancฤฑ ziyaretรงi sayฤฑsฤฑ bir yฤฑl รถncesine gรถre yรผzde 16, gelen yolcu sayฤฑsฤฑ ise yรผzde 9 dรผลรผล kaydetti. ฤฐstanbul’daki otellerde bu yฤฑlฤฑn ilk 2 ayฤฑndaki doluluk
oranฤฑ, bir yฤฑl รถncesine gรถre yรผzde 4’lรผk dรผลรผล gรถsterirken, gรผnlรผk oda fiyatlarฤฑ da bu dรผลรผล paralelinde yรผzde 25,3 geriledi.
ฤฐlk รงeyrekte ofis ve lojistik sektรถrleri bรผyรผdรผ
Ticari gayrimenkul รผzerine profesyonel ve finansal hizmetler sunan JLL Tรผrkiye'nin "Tรผrkiye Ticari Gayrimenkul Pazarฤฑ Gรถrรผnรผmรผ ฤฐlk รeyrek Raporu"na gรถre, bu yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤinde ofis ve lojistik sektรถrleri bรผyรผdรผ, turizmde ise kฤฑsmi dรผลรผล yaลandฤฑ.







