Perลembe gรผnรผ ฤฐran tarafฤฑndan el konulan bir petrol tankeri Kuveyt ham petrolรผ taลฤฑyordu ve iลletmecisine gรถre 24 Hintli mรผrettebatฤฑ vardฤฑ.
ABD ordusuna gรถre ABD, olay sฤฑrasฤฑnda uluslararasฤฑ sularda ve Umman Kรถrfezi yakฤฑnlarฤฑnda seyreden Marshall Adalarฤฑ bandฤฑralฤฑ Advantage Sweet adlฤฑ geminin derhal serbest bฤฑrakฤฑlmasฤฑnฤฑ talep etti.
Geminin Tรผrkiye merkezli iลletmecisi Advantage Tankers’in sรถzcรผsรผ Cuma gรผnรผ Bloomberg’e yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada geminin ABD’ye gitmekte olduฤunu sรถyledi. Sรถzcรผ, geminin petrol taลฤฑdฤฑฤฤฑnฤฑ ve Chevron Corp. tarafฤฑndan kiralandฤฑฤฤฑnฤฑ doฤruladฤฑ.
El koyma petrol tankerleri iรงin hayati รถnem taลฤฑyan bir koridorda sรผregelen gerilimin altฤฑnฤฑ รงiziyor. Her ay yรผzlerce tanker Basra Kรถrfezi’ne ve Suudi Arabistan, Irak ve Kuveyt gibi dรผnyanฤฑn en bรผyรผk petrol ihracatรงฤฑsฤฑ รผlkelerine gidip gelirken Umman Kรถrfezi’nden geรงiyor.
ฤฐran devlet haber ajansฤฑ IRNA, Marshall Adalarฤฑ bandฤฑralฤฑ bir tankerin Basra Kรถrfezi’nde bir ฤฐran gemisiyle รงarpฤฑลtฤฑฤฤฑnฤฑ ve bunun รผzerine ฤฐran donanmasฤฑnฤฑn gemiye el koyarak kendi kฤฑyฤฑ sularฤฑna yรถnlendirdiฤini aรงฤฑkladฤฑ.
Financial Times’ฤฑn haberine gรถre bazฤฑ ABD’li yetkililer bu hamlenin, Adalet Bakanlฤฑฤฤฑ’nฤฑn bu hafta baลฤฑnda ฤฐran petrolรผyle รin’e giden bir tankeri Amerika’ya geri dรถnmeye zorlama kararฤฑna karลฤฑ bir misilleme olduฤuna inanฤฑyor.
ABD geรงtiฤimiz aylarda ฤฐran’ฤฑn enerji ihracatฤฑna yรถnelik yaptฤฑrฤฑmlarฤฑ uygulamak iรงin daha fazlasฤฑnฤฑ yapacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi. ฤฐran, Batฤฑlฤฑ รผlkelerin sevkiyatlarฤฑnฤฑ hedef almasฤฑnฤฑn ardฤฑndan tankerlere el koyma konusunda geรงmiลe sahip.
Advantage Tankers, geminin ve mรผrettebatฤฑn serbest bฤฑrakฤฑlmasฤฑ iรงin sigortacฤฑlarla ve “tรผm uygun makamlarla” irtibat halinde olduฤunu sรถyledi.
Perลembe gรผnรผ yapฤฑlan aรงฤฑklamada, “Deฤerli mรผrettebat รผyelerimizin gรผvenliฤi ve refahฤฑ bizim bir numaralฤฑ รถnceliฤimizdir” denildi. “Benzer deneyimler, bu tรผr koลullar altฤฑnda alฤฑnan gemilerin mรผrettebat รผyelerinin hiรงbir tehlike altฤฑnda olmadฤฑฤฤฑnฤฑ gรถstermektedir.”
Tanker bir milyon varil petrol taลฤฑma kapasitesine sahip Suezmax sฤฑnฤฑfฤฑ bir gemi. Bloomberg ve Vortexa Ltd. tarafฤฑndan derlenen verilere gรถre, Kuveyt ve Suudi Arabistan arasฤฑndaki Tarafsฤฑz Bรถlge olarak adlandฤฑrฤฑlan bรถlgede bir Eosen ham petrolรผ yรผkledi.
Tanker en son Gรผney Afrika’ya sinyal verdi ve Perลembe gรผnรผ alฤฑnan son uydu konumuna gรถre taslaฤฤฑ tamamen dolu olmadฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsteriyor. Sahibi รin’in ลanghay Pudong Kalkฤฑnma Bankasฤฑ’nฤฑn bir parรงasฤฑ olan SPDB Financial Leasing olarak listeleniyor.







