İtalyan enerji devi, Gazprombank'ta hesap açacak

İtalyan enerji devi, Gazprombank'ta hesap açacak

İtalyan enerji şirketi ENI, Rusya'nın doğal gaz alımı için yapılacak ödemelerde ruble kullanılmasını talep etmesi üzerine Gazprombank'ta hesap açacağını duyurdu.

A+A-

İtalyan enerji şirketi ENI'den yapılan açıklamaya göre, ruble ve avro olarak açılacak iki hesap birkaç gün içinde Rusya'ya yapılacak doğal gaz ödemeleri için önlem amaçlı oluşturuldu.

Karşılıklı sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülükleri yerine getirebilmek için geçici bir önlem aldıklarını belirten şirket, avro cinsinden ödeme yapmayı planladıklarını ve bu şartı ödeme prosedürlerine dahil edeceğini bildirdi.

Şirket, kararın İtalyan kurumlarıyla paylaşıldığına ve uluslararası yaptırım çerçevesine uygun olduğuna işaret ederken, yeni ödeme sisteminden kaynaklanan olası risk veya maliyetlerin Gazprom Export tarafından karşılanması hususundaki görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

ENI ayrıca, Gazprom Export tarafından gelecekte daha kapsamlı ve karşılıklı sözleşmelere uygun açıklama yapılmaması durumunda, yeni ödeme prosedürünün getirdiği belirsizliği çözmek ve maliyet ile riskleri hesaplayabilmek için İsveç yasalarına uygun uluslararası tahkim başlatacağını da duyurdu.

Rusya, dost olmayan ülkelerin Gazprombank'ta döviz ve ruble hesapları açmalarını ve ödemelerini ruble ile yapmalarını öngören kararnameyi 1 Nisan'da yürürlüğe koymuştu.

Buna göre, Rusya'dan enerji ithal eden ülkeler, başta Gazprombank'taki döviz hesaplarına ödemeyi aktaracak, Gazprombank da bu dövizi Rus rublesine çevirip ruble hesaplarına aktaracak. Ardından ödeme tedarikçi şirketin hesabına geçirilecek ve adı geçen bankadaki hesaba para yatırılmaması durumunda doğal gaz kesilecek.

AB Komisyonu, geçen ay Avrupa şirketlerinin Rusya'ya gaz ödemelerinin ruble olarak yapmasının mevcut yaptırımların ihlali olacağını açıklamıştı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler