İTO Başkanından faiz ve enflasyon uyarısı

İTO Başkanından faiz ve enflasyon uyarısı

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "Enflasyonun kısa vadede aşağı doğru gelmesi ve buna bağlı olarak da finansman maliyetlerinin düşmesi Türkiye’nin bekası için çok önemli” ifadelerini kullandı.

A+A-

İstanbul Ticaret Odası (İTO) öncülüğünde ve Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonuyla 3’üncü kez gerçekleştirilen “Gate of Business Textile B2B Istanbul” uluslararası profesyonel alıcılarla Türk kumaş ve konfeksiyon üreticisini buluşturdu. Etkinlikte DÜNYA’ya konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, iş dünyasının döviz kurunda volatilitenin engellenmesine yönelik bir beklentisi olduğuna işaret ederek “Kurun hızlı çıkması kadar hızlı düşmesi de problem. Enflasyon, kur ve faiz üçlü bir yapı ve bunların uyum içinde olması gerekiyor. Enflasyonun kısa vadede aşağı doğru gelmesi ve buna bağlı olarak da finansman maliyetlerinin düşmesi Türkiye’nin bekası için çok önemli” ifadelerini kullandı.

Şu anda hızlıca, tüketici ve üretici fiyatları arasındaki makasın kapanması ile ilgili de beklentileri olduğunu dile getiren İTO Başkanı Avdagiç, “Bu biraz da uluslararası konjonktüre bağlı. Yurt dışında emtialarda çok ciddi artış var ve bu devam ediyor. Ben inanıyorum ki, yılın son ve 2022’nin ilk çeyreğinde enflasyonu aşağı doğru çekebilirsek hem kur hem de finansman maliyetinin ana unsuru olan faiz oranı aşağı doğru gelecektir. Ama bunların üçünün de uyum içinde olmasının gerekliliğini son dönemde hep beraber yaşadık” diye konuştu.

Kurda son haftalarda yaşanan hızlı geri çekilmeyi işaret eden Avdagiç, “İş dünyasının en önemli beklentisi volatilitenin engellenmesi. Bu anlamda dövizde son dönemde görülen hareket çok önemli. Yani döviz kurunun hızlı çıkması kadar hızlı inmesi de problem. Ama tabii, Türkiye’de enflasyon oranı çok yüksek. Bunun için hep beraber gayret edeceğiz. Eğer bir kaçak, sıkıntılı bir süreç varsa hep beraber önleyip elden geldiğince makul bir süreç içinde enflasyonu aşağı doğru çekmenin gayreti içinde olmalıyız” ifadelerini kullandı.