Japon ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüme kaydetti

Japon ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüme kaydetti

Küresel resesyon beklentileri görünümü gölgelese de otomobil ihracatı ve turizmin COVID sonrası yavaşlayan tüketici toparlanmasının yarattığı etkiyi dengelemeye yardımcı olmasıyla Japonya ekonomisi Nisan-Haziran döneminde beklenenden çok daha hızlı büyüdü

A+A-

Japonya ekonomisindeki yıllık %6,0'lık büyüme, Reuters anketinde medyan tahmin olan %0,8'in çok üzerinde %1,5'lik bir çeyreklik kazanca dönüştü ve gayri safi yurtiçi hasılayı (GSYH) rekor seviyeye taşıdı.

Bu, 2020'nin son çeyreğinden bu yana kaydedilen en hızlı genişleme oldu ve Ocak-Mart döneminde revize edilen %3,7'lik genişlemeyi takip etti.

Manşet GSYH verileri, ekonomik büyüme ile sürdürülebilir enflasyon arasında denge kurmaya çalışan politika yapıcıları bir nebze rahatlatsa da, hanehalkı sektöründeki temel zayıflığı maskeliyor.

Capital Economics Asya-Pasifik Başkanı Marcel Thieliant, ihracata dayalı büyüme ivmesinin sürdürülemeyeceğini söyledi. Thieliant, "Yurtdışı yatırımlardaki en büyük düşüşler geride kaldığı için sermaye malları ihracatı Haziran ayında toparlanmış olsa da, güçlü bir toparlanma beklemiyoruz" dedi.

Ekonominin yarısından fazlasını oluşturan özel tüketim, fiyat artışlarının gıda ve ev aletleri satışlarını vurmasıyla Nisan-Haziran döneminde bir önceki çeyreğe göre %0,5 azaldı.

İhracat ikinci çeyrekte otomobil ihracatı ve gelen turizmin öncülüğünde %3,2 artarken, sermaye harcamaları yatay seyretti.

Japon otomobil üreticileri, Çin'de azalan satışlar ve elektrikli araçlara geçişin giderek zorlaştığı bir ortamda karlarını desteklemeye yardımcı olan zayıf yenden faydalandı.

Güçlü ABD ve Avrupa talebi de ihracatı desteklerken, COVID sonrası yabancı turist patlaması ekonomiye çok ihtiyaç duyulan bir rüzgar verdi.

Dış talepteki bu artış ya da net ihracat, ikinci çeyrek büyümesine 1,8 yüzde puan katkıda bulunmuştur. Ancak, bu net katkı, yendeki zayıflık nedeniyle zorlanan ithalatın üst üste üçüncü çeyrekte de gerilemesinden kaynaklandı.

Bu arada, iç talep büyümeyi 0,3 puan aşağı çekti.

"En büyük etken GSYH'yi yukarı çeken ithalattaki düşüş oldu. Bu Japon ekonomisinde güçlü bir toparlanma anlamına gelmiyor" diyen Shinkin Merkez Bankası Araştırma Enstitüsü kıdemli ekonomisti Takumi Tsunoda, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu nedenle, merkez bankası mevcut para politikasını sürdürecek ve şu an için bekle ve gör duruşunu benimseyecektir."

Ekonomi Bakanı Shigeyuki Goto, reel ücretlerin yedi çeyrek sonra ilk kez pozitife döndüğünü ve şirketlerin yatırım iştahının güçlü olduğunu söyledi.

Goto, "Bu çerçevede, küresel ekonomiden kaynaklanan aşağı yönlü riskler ve fiyat artışlarının etkileri konusunda ihtiyatlı olunması gerekmesine rağmen ılımlı ekonomik toparlanmanın devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Japonya Merkez Bankası geçtiğimiz ay uzun vadeli faiz oranlarının daha fazla yükselmesine izin verecek adımlar atarak analistler tarafından büyük parasal teşviklerden kademeli olarak uzaklaşmanın başlangıcı olarak görülen bir hamle yaptı.

İlgili Haberler