Zayıf yen Japon otomobil üreticilerini Çin'de rahatlattı

Zayıf yen Japon otomobil üreticilerini Çin'de rahatlattı

Japon otomobil üreticileri, Çin'de azalan satışlar ve elektrikli araçlara geçişin giderek zorlaştığı bir ortamda zayıflayan yenin karlarını desteklemesiyle Çin'de yaşadığı sıkıntılar geçici de olsa hafifledi.

A+A-

Toyota, Honda ve Nissan geçtiğimiz günlerde Haziran ayına kadar olan üç aylık dönemde analist tahminlerini %6 ila %21 oranında aşan kazançlar bildirdi ve hepsi de para birimini bir faktör olarak gösterdi.

Fitch Ratings Japonya'da kıdemli direktör olan Satoru Aoyama, "Yen düşük kalırsa, açıkça fayda sağlarlar, ancak bu diğer endişeleri telafi etmez" dedi. Aoyama "Çin pazarında zorlanıyorlar. Oradaki sorunları için acil bir çözümleri yok" diye de ekledi.

Nissan geçen ayın sonlarında tüm yıl için işletme kârı tahminini 30 milyar yen (208 milyon $) artırarak 550 milyar yene yükseltti. CFO Stephen Ma bir brifingde yaptığı açıklamada, bunun yaklaşık 20 milyar yeninin döviz kurundan kaynaklandığını söyledi.

Zayıf yen geleneksel olarak Japonya'nın büyük ihracatçılarının kârlarını artırsa da, son yıllarda denizaşırı üretimlerini artıran otomobil üreticileri için artık o kadar büyük bir nimet değil.

Otomobil üreticilerinin hisseleri yendeki dalgalanmalara hızlı tepki verse de, şirketlerin kendileri para birimi için muhafazakar tahminlere bağlı kalma eğiliminde.

Örneğin Toyota, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmaya başlamasından yaklaşık bir ay sonra, Nisan 2022'den bu yana görülmemiş bir seviye olan bu mali yıl için ortalama 125 dolar kuru tahminine bağlı kaldı. Yen Perşembe günü 144 seviyesindeydi.

CFO Katsuyuki Mizuma bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, daha küçük bir şirket olan Subaru'da (7270.T) dolar karşısında bir yenlik bir hareketin faaliyet karı üzerinde 20 milyar yenlik bir etkisi olduğunu söyledi.

Çarşamba günü bir Honda yetkilisi, Nisan-Haziran faaliyet kârının beklenenden on milyarlarca yen daha yüksek geldiğini ve bunun yaklaşık yarısının zayıf yenden kaynaklandığını söyledi.

Yetkili, "Yen sadece dolar karşısında değil, Asya ve Avrupa da dahil olmak üzere diğer para birimleri karşısında da zayıftı, dolayısıyla bu bir kar olarak ortaya çıkıyor" dedi.

Çin mücadelesi

Çin'de zor günler geçiren Japon otomobil üreticileri için yenin değer kazanması daha iyi bir zamana denk gelemezdi. Dünyanın en büyük otomobil pazarı giderek daha fazla yerli oyuncuların hakimiyetine giriyor.

Nissan'ın Çin'deki perakende satışları bu çeyrekte %46 düşerken, Honda'nın satışları da %5 azaldı.

Lexus lüks markası da dahil olmak üzere Toyota'nın satışları dönem boyunca arttı. Takvim yılının ilk yarısında ise satışlar neredeyse %3 azaldı.

Japon otomobil üreticileri de rekabetçi tekliflerle elektrikli araçlar için büyüyen küresel pazara yönelmekte yavaş kaldı.

Zayıf yenin ne kadar süreceği belli değil. Japonya Merkez Bankası'nın kısa süre önce tahvil faizleri üzerindeki sınırını değiştirmesi, para birimini baskılayan ultra gevşek politikadan eninde sonunda çıkabileceği beklentilerine yol açtı.

Etkili eski maliye bakanlığı yetkilisi Eisuke Sakakibara Reuters'a yaptığı açıklamada yenin yıl sonuna kadar 130 seviyesine kadar güçlenebileceğini söyledi.

CFO Mizuma, para birimini tahmin etmenin zorluğunu gerekçe göstererek Subaru'nun tahminini 128 yende tuttuğunu söyledi.

Mizuma "Döviz kurlarını gerçekten yakından izliyoruz" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler