Japonya Fukuşima'nın suyunu 24 Ağustos'ta okyanusa bırakacak

Japonya Fukuşima'nın suyunu 24 Ağustos'ta okyanusa bırakacak

Japonya Salı günü yaptığı açıklamada, 24 Ağustos'ta enkaz halindeki Fukuşima nükleer santralinden 1 milyon tondan fazla arıtılmış radyoaktif su salmaya başlayacağını belirterek Çin'in sert eleştirilerine neden olan bir planı devreye soktu.

A+A-

İki yıl önce Japon hükümeti tarafından Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (Tepco) tarafından işletilen santralin devreden çıkarılması için hayati önem taşıdığı gerekçesiyle onaylanan plan, itibarlarının zedelenmesinden ve geçim kaynaklarının tehdit edilmesinden korkan yerel balıkçı gruplarının da eleştirilerine maruz kaldı.

Başbakan Fumio Kishida Salı sabahı yaptığı açıklamada, "Tepco'dan Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından onaylanan plana uygun olarak su tahliyesi için hızlı bir şekilde hazırlık yapmasını istedim ve hava koşulları elverdiği takdirde su tahliyesinin 24 Ağustos'ta başlamasını bekliyorum" dedi.

Duyuru, bir balıkçı grubunun itibar kaybının geçim kaynaklarını mahvedeceğinden hala korktuğunu söylemesine rağmen, hükümetin suyun serbest bırakılması konusunda balıkçılık endüstrisinden "bir dereceye kadar anlayış" kazandığını söylemesinden bir gün sonra geldi.

Kishida Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "On yıllar sürecek olsa bile, balıkçılık sektörünün geçimini sağlamaya devam edebilmesi için tüm sorumluluğu üstleneceğimize söz veriyorum" dedi.

Japonya su salınımının güvenli olduğunu söyledi. BM nükleer gözlemcisi Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Temmuz ayında plana yeşil ışık yakarak uluslararası standartları karşıladığını söyledi.

Çin tepkili

Bazı komşu ülkeler planın güvenliği konusunda kuşkularını dile getirirken, en büyük eleştiri Pekin'den geldi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin Temmuz ayında yaptığı açıklamada Japonya'nın bencillik ve küstahlık gösterdiğini ve su salınımı konusunda uluslararası topluma tam olarak danışmadığını söyledi.

Çin, Fukushima ve başkent Tokyo da dahil olmak üzere Japonya'daki 10 vilayetten deniz ürünleri ithalatını yasakladı. Diğer vilayetlerden deniz ürünleri ithalatına izin veriliyor ancak bunların radyoaktivite testlerinden geçmesi ve yasaklı 10 vilayet dışında üretildiklerinin kanıtlanması gerekiyor.

Güney Koreli aktivistler de planı protesto etti, ancak Seul kendi çalışmasında su salınımının uluslararası standartlara uygun olduğu sonucuna vardı ve UAEA'nın değerlendirmesine saygı duyduğunu söyledi.

Pasifik Adaları ülkeleri, ABD ve Fransa için nükleer deneme sahası olma geçmişleri nedeniyle bu konuda ikiye bölünmüş durumdalar. Fiji Başbakanı Sitiveni Rabuka Pazartesi günü bir açıklama yaparak UAEA raporunu desteklediğini söyledi ancak konunun Pasifik Adalarında tartışmalı olduğunu da kabul etti.

Kishida Salı günü yaptığı açıklamada uluslararası toplumda konuya ilişkin "doğru bir anlayışın" yayıldığına inandığını söyledi.

Japonya, suyun hidrojenin sudan ayrıştırılması zor bir izotopu olan trityum dışındaki çoğu radyoaktif elementi gidermek için filtreleneceğini söylüyor. Arıtılmış su, Pasifik'e bırakılmadan önce uluslararası olarak onaylanmış trityum seviyelerinin çok altında seyreltilecek.

Su, 2011 yılında Japonya'nın doğu kıyılarını vuran büyük bir tsunaminin neden olduğu kazada eriyen Fukushima Daiichi'nin yakıt çubuklarını soğutmak için kullanılmıştı.

Bir Japon yetkili, deşarjdan sonra deniz suyuyla ilgili ilk test sonuçlarının Eylül ayı başında alınabileceğini söyledi. Japonya ayrıca santralin yakınındaki sulardaki balıkları da test edecek ve test sonuçlarını tarım bakanlığının web sitesinde yayınlayacak.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler