Dolar yüksek seviyelere yakın seyrediyor, Çin yuanı destekliyor

Dolar yüksek seviyelere yakın seyrediyor, Çin yuanı destekliyor

ABD faizlerinin daha uzun süre yüksek kalacağı spekülasyonları arasında Hazine getirilerinin finansal kriz sonrası en yüksek seviyelere çıkmasıyla ABD doları, başlıca emsallerinden oluşan bir sepet karşısında 10 haftanın zirvesine yakın seyretti.

A+A-

Çin Merkez Bankası, beklenenden çok daha güçlü bir günlük orta nokta belirleyerek yuanı destekledi ve Pekin'in yavaşlayan ekonomiye ve sorunlu emlak sektörüne yönelik yavaş politika tepkisine karşı yatırımcıların sabırsızlığı nedeniyle son haftalarda artan baskı altında kalan para birimi erken ticarette istikrarlı bir seyir izledi.

Para birimini yen ve euro dahil altı gelişmiş piyasa muadiline karşı ölçen ABD dolar endeksi 0,1 düşüşle 103,24'e geriledi, ancak 12 Haziran'dan bu yana görülmeyen Cuma günkü en yüksek seviye olan 103,68'den uzak kalmadı.

Westpac'ta döviz stratejisti olan Richard Franulovich bir notunda, "Yükselen uzun vadeli ABD getirileri ve Çin'in politika yapıcılarının Çin'in emlak ve finans piyasalarında devam eden streslere verdiği yetersiz tepki, ABD dolarına yükseliş dürtüsü sağlamaya devam ediyor" diye yazdı.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü ABD Merkez Bankası'nın Jackson Hole, Wyoming'deki yıllık sempozyumunda yapacağı merakla beklenen konuşmayı bekleyen Franulovich, "Başkan Powell (faiz) artırımlarına kapıyı aralık tutarsa dolar endeksinin 104 seviyesinin üzerine çıkmasıyla birlikte ABD dolarının yukarı yönlü yeni bir cephesi oluşabilir" dedi.

Para piyasaları şu anda, merkez bankası gelecek yıl faiz indirimlerine geçmeden önce, Kasım ayına kadar 25 baz puanlık bir Fed artışına daha 50/50'den biraz daha az ihtimal veriyor.

Dolar, Japonya para birimi karşısında, daha önce 146,425'e kadar yükseldikten sonra %0,1 düşüşle 146,125 yene geriledi ve Perşembe günü 10 Kasım'dan bu yana en yüksek seviye olan 146,565'e yaklaştı.

Dolar-yen paritesi, uzun vadeli ABD Hazine getirilerindeki değişikliklere karşı son derece hassas olma eğiliminde ve gösterge 10 yıllık getiri Salı günü %4,366 ile Kasım 2007'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Euro %0,1 artışla 1,09055$'a yükseldi.

Bu arada, Çin Merkez Bankası Salı günü yuan orta noktasını Reuters'in tahmininden 1105 pip daha yüksek olarak dolar başına 7,1992 olarak belirledi ve geçen hafta offshore ticarette 9 1/2 ayın en düşük seviyesi olan 7,349'a gerilemesinin ardından şu anda altında bir taban tutmaya çalıştı.

Salı günkü sabitleme, emlak sektöründe ve genel olarak ekonomide artan sorunlara rağmen Pekin'in teşvik tedbirlerinin etkisiz kalmaya devam etmesi nedeniyle, piyasaların bir gün önce beklediğinden daha sığ ve daha dar faiz indirimlerinin ardından geldi.

Offshore yuan, fiksing sonrasında yaklaşık %0,1 oranında yükseldikten sonra 7,2872 seviyesinde çok az değişiklik gösterdi.

Genellikle Çin'in vekili olarak işlem gören Avustralya doları da sabitlemenin ardından başlangıçta hafifçe güçlendikten sonra 0,6413 dolarda çok az değişiklik kaydetti.

Aussie, Perşembe günü 9 1/2 ayın en düşük seviyesi olan 0,6365 dolara düştükten sonra son seanslarda yükselişe geçti.

Commonwealth Bank of Australia'da kıdemli döviz stratejisti olan Kristina Clifton bir notunda, "AUD/USD'deki düşüş trendini tersine çevirmek için muhtemelen emtia yoğun altyapı harcamalarına odaklanan büyük bir Çin teşvik paketi gerekecek" dedi ve bu yıl "artan bir risk" ya da 0,60 doların altına düşüş olduğunu ekledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler