Yükselen getiriler hisse senetlerinin yolunu tıkadı

Yükselen getiriler hisse senetlerinin yolunu tıkadı

Yatırımcıların faiz oranlarının daha ne kadar yüksek kalması gerektiği konusunda temkinli davranmasıyla Asya'da Hazine tahvil getirileri on yılın en yüksek seviyelerine ulaştı, faiz oranının yükselmesi hisse senetlerini olumsuz etkiledi.

A+A-

Yatırımcıların faiz oranlarının daha ne kadar yüksek kalması gerektiği konusunda temkinli davranmasıyla Asya'da Hazine tahvil getirileri on yılın en yüksek seviyelerine ulaşırken, Çin piyasaları toparlanmaya çalışsa da risksiz faiz oranının yükselmesi hisse senetlerini olumsuz etkiledi.

Gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin faizi Tokyo'daki erken işlemlerde yaklaşık 2,5 baz puan (bps) artarak %4,366'ya yükseldi ve gecelik yükselişini genişleterek 2007'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. 

Tahvil fiyatları düştüğünde getiriler de yükseliyor. ABD 10 yıllık tahvil getirileri şu ana kadar aylık bazda neredeyse 40 baz puan arttı. MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi Çin'deki dalgalı kazançların öncülüğünde %0,4 yükseldi.

Japonya Nikkei, ihracatçıların karları için bir nimet olabilen yendeki gecelik düşüşün ve S&P 500'ün %0,7 yükseldiği Wall Street'ten gelen olumlu bir öncülüğün yardımıyla %0,5 yükseldi.

S&P 500 vadeli işlemleri erken işlemlerde yaklaşık %0,2 düştü.

Tahvil piyasalarındaki satışlar, belirgin bir tetikleyicisi olmadığı ve enflasyon beklentilerinde büyük değişimler yaşanmadığı için yatırımcıların dikkatini çekiyor, yani enflasyon beklentilerini iskonto eden "reel" getiriler yükseldi.

Singapur'daki Mizuho Bank'ın ekonomi müdürü Vishnu Varathan, "Durum böyleyken, kredi ve sermaye akışları üzerinde önemli bir etki beklemek abartılı değil," diyerek yatırımcıları risk almayı yeniden değerlendirmeye sevk etmesi gerektiğini söyledi.

Eylül 2021'den bu yana 10 yıllık ABD reel getirilerine eklenen yaklaşık 300 baz puanlık artışın, 25 yıl içinde reel oranlarda yaşanan en ciddi sıkılaşma olduğunu ve Cuma günü Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşmanın oranları daha da yükseltebileceğini söyledi.

10 yıllık reel faiz gecelik işlemlerde %2'yi aştı.

Avustralya, Kore, Yeni Zelanda ve Japonya'da devlet tahvili getirileri Salı günü yükselirken, 10 yıllık Japon tahvili getirisi %0,66 ile 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Asya'nın başka bir yerinde, Hong Kong'daki Hang Seng, Çin'den gelen ekonomik verilerin kötüden daha kötüye dönmesi ve yetkililerin henüz belirsiz destek vaatlerinden fazlasını sunmaması nedeniyle yedi günlük bir kayıp serisini kırmak için elinden geleni yapıyordu.

Ancak, erken saatlerde elde edilen yaklaşık %1'lik kazancın korunması zor oldu ve Hang Seng dalgalı bir seyir izleyerek sabah ortasına kadar %0,5 yükseldi.

Avustralyalı dev madenci BHP Group'un hisseleri, son üç yılın en zayıf yıllık kârını açıklamasının ardından %1,3 düştü; ancak BHP, Çin'deki talebin istikrara kavuşmasını ve büyüme ivmesinin yılın ilerleyen dönemlerinde yeniden artmasını beklediğini söyledi.

Çin, Pazartesi günü beklenenden daha az faiz indirimi yaparak piyasaları hayal kırıklığına uğrattı, ancak değer kaybeden para birimini savunmakta kararlı davrandı.

Yuan küresel mali krizin en düşük seviyelerini test etmeye yakınken, devlet bankaları spot piyasada ve Reuters'a konuşan kaynaklara göre offshore forward piyasasında dolar satıyor. Para birimi Salı günü dolar başına 7,2826 seviyesinde sabit kaldı.

Japon yeni de geçen yıl yetkililerin müdahale etmesine neden olan seviyelerin daha da gerisine düşerek müdahaleye maruz kaldı. Yen, dolar başına 146,1 seviyesinde sabit işlem gördü.

Gece boyunca hafifçe yükselen Euro 1.0906$'da sabit kalırken, Antipodean para birimleri dokuz ayın en düşük seviyelerine yakın ve kırılgan görünüyor.

Petrol Ağustos ayındaki zirve seviyelerinden düşüşe geçti ve Brent ham petrol vadeli işlemleri en son 84,42$ seviyesindeydi.

Avustralya'daki sıvılaştırılmış doğal gaz tesislerinde grevlerin başlamasıyla Avrupa'da gaz fiyatları gece boyunca artış gösterdi. Gösterge Hollanda gazı Ağustos ayı için yaklaşık %50 arttı.

Salı günü veri takvimi oldukça boş ancak yatırımcılar çip tasarımcısı Nvidia'nın Çarşamba günü açıklayacağı iyi haberler için şimdiden pozisyon aldı ve hisse senedi bir gecede %8,5 yükseldi.

İlgili Haberler