Japonya ve Çin merkez bankaları doların yükselişine set çekti

Japonya ve Çin merkez bankaları doların yükselişine set çekti

Asya hisseleri yatay seyrederken, Japonya ve Çin merkez bankaları doların yükselişine set çekti.

A+A-

Asya borsaları Salı günü yükselirken, Çin ve Japonya merkez bankalarından gelen yorumlar doların yükselişini kesintiye uğrattı ve Fedin faizleri daha fazla artırıp artırmayacağını etkileyebilecek ABD enflasyon verileri öncesinde yatırımcılara nefes aldırdı.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda'nın politika yapıcıların yılsonuna kadar kısa vadeli faizlerin yükselmesi gerektiğine karar vermek için yeterli ekonomik bilgiye sahip olabileceğini söylemesinin ardından yen, dolar karşısında son iki ayın en iyi gününü geçirdi.

Yetkililerin tek yönlü hareketleri düzeltme sözü vermesi ve Reuters'in merkez bankasının dolar alımına yönelik incelemelerini artırdığını bildirmesinin ardından yuan son altı ayın en iyi gününü geçirdi.

Bununla birlikte, her ikisi de yılın en zayıf seviyelerine yakın seyrediyor ve yuan offshore ticarette dolar başına 7,3016 seviyesinde ve yen en son dolar başına 146,68 ile Pazartesi günkü en iyi seviyesinden biraz daha zayıftı.

Japon devlet tahvilleri Salı günü baskı altında kaldı ve 10 yıllık JGB getirileri 1 baz puan artarak %0,71 ile yeni bir zirveye ulaştı.

Melbourne'deki aracı kurum Pepperstone'un araştırma müdürü Chris Weston, "Ueda'nın yorumlarının sonucu Japon swapları ve devlet tahvili getirilerinde yoğun bir yükseliş oldu" dedi.

Çin'deki yatırımcılar, ülkenin en büyük özel mülk geliştiricisi Country Garden'ın 6 tahvilinin geri ödemelerini üç yıl uzatmak için kreditörlerden onay aldığı haberiyle biraz rahatladı.

Bu durum Hong Kong'un Hang Seng Anakara Emlak Endeksini %1,5 kadar yükselterek daha önceki %2'den fazla düşüşü tersine çevirdi.

City Index kıdemli piyasa analisti Matt Simpson, "Bu muhtemelen tenekeyi tekmelemenin bir başka örneği, ancak en azından emlak endeksindeki kanamayı yavaşlatmış gibi görünüyor" dedi.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,12 değer kazandı. Japonya Nikkei, piyasaların faiz oranı beklentilerini ve havayı belirlemek için ABD enflasyon verilerine ve bu haftaki Avrupa Merkez Bankası toplantısına bakmasıyla %0,61 yükseldi.

Çarşamba günü açıklanacak olan ABD verilerine göre yıllık çekirdek enflasyonun Ağustos ayında %4,3'e gerilemesi beklenirken, manşet enflasyonun %3,6'ya yükseleceği öngörülüyor.

OCBC stratejisti Christopher Wong, "Beklenenden daha düşük bir baskı ABD dolarının yükselişini yavaşlatabilirken, daha yüksek bir baskı daha fazla faiz artırımı için piyasa beklentilerini güçlendireceğinden potansiyel olarak risk duygularını bozabilir ve bu da doların gücünü artırabilir" dedi.

Faiz oranı vadeli işlem piyasaları, yıl sonuna kadar ABD'nin yeni bir faiz artırımına gitme olasılığını yaklaşık %45 olarak fiyatlıyor.

Yatırımcıların risk iştahı da bu hafta İngiliz çip tasarımcısı Arm Holdings'in yaklaşık 5 milyar dolar toplama hedefiyle New York'ta borsaya kote olmasıyla test edilecek.

Gece boyunca, zayıflayan dolar ve Morgan Stanley analistlerinin Tesla'ya ilişkin yükseltmeleri ABD borsalarının yükselmesine yardımcı oldu. Tesla %10 yükseldi. S&P 500 %0,7 yükseldi.

Erken Asya ticaretinde, ABD vadeli işlemleri %0,11 düştü.

İlgili Haberler