Japonya'da enflasyon 40 yılın zirvesini gördü

Japonya'da enflasyon 40 yılın zirvesini gördü

Japonya'da enflasyon oranı yükselişini sürdürüyor. Ülkede enflasyon, zayıf yenin dünya çapında zaten yükselen emtia fiyatlarını artırmasıyla 40 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

A+A-

Japonya'da tüketici fiyatlarında artış Ekim ayında da BOJ'un yüzde 2 olan fiyat istikrarı hedefinin üzerinde gerçekleşti. Son 7 aydır yüzde 2 hedefinin üzerine çıkan yıllık enflasyon Ekim'de yüzde 3,6 oldu.

Eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 3 olarak gerçekleşmişti.

Taze gıda fiyatları dışarıda bırakılarak hesaplanan çekirdek enflasyon Ekim ayında yıllık yüzde 3,6 olarak gerçekleşti. Ekonomistler ise çekirdek enflasyonun yüzde 3,5 olmasını bekliyorlardı.

Taze gıda ve enerji fiyatları dışarıda bırakıldığında tüketici fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,5 arttı. Eylül ayında artış oranı yüzde 1,8 seviyesindeydi.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, açıklanan enflasyon rakamları sonrasında yaptığı değerlendirmede, yüzde 2 fiyat istikrarı hedefinin sürdürülebilir şekilde yakalanması için ücretlerin yüzde 3 civarında artması gerektiğini söyledi.

Kuroda, ekonomi ücretlerde bu artışı sağlayacak kadar güçlenmediği sürece faiz artırımı yapmaktan kaçınacaklarını vurguladı.

İlgili Haberler