Japonya'da hükümet enflasyonun 2024'te yavaşlayacağını düşünüyor

Japonya'da hükümet enflasyonun 2024'te yavaşlayacağını düşünüyor

Japonya hükümeti enflasyonun gelecek yıl yavaşlayacağını düşünüyor, Merkez Bankası'na koordinasyon çağrısı yapıyor.

A+A-

Bir hükümet sözcüsü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Japonya'da enflasyonun bir defaya mahsus faktörlerin etkisinden arındırıldığında önümüzdeki yıl %1,5 civarında yavaşlayacağını söyledi ve merkez bankasını %2'lik enflasyon hedefine ulaşmak için çalışmaya çağırdı.

Söz konusu açıklamalar, sürünen enflasyon ve güçlü ücret artışının Japonya Merkez Bankası'nı (BOJ) Cuma günü sona erecek iki günlük faiz gözden geçirmesinde getiri kontrol politikasını değiştirmeye teşvik edeceği yönündeki piyasa spekülasyonlarının arttığı bir ortamda geldi.

Sözcü "Spesifik para politikası araçları BOJ'un yetki alanına girmektedir. Ancak ortak açıklamamızda mutabık kaldığımız anlayış temelinde hükümetle yakın koordinasyon içinde uygun ve gerekli adımları atmasını umuyoruz" dedi.

Hükümet ile 2013 yılında imzalanan ve mevcut yönetim tarafından yeniden teyit edilen ortak anlaşma kapsamında BOJ, mümkün olan en erken tarihte %2 enflasyona ulaşmayı taahhüt ediyor.

Hükümet geçen hafta yaptığı yıl ortası değerlendirmesinde tüketici enflasyonunun Nisan ayında başlayan mali yılda %2,6'ya, 2024 yılında ise %1,9'a ulaşmasını beklediğini açıkladı.

"Tahminler hükümetin kamu hizmeti sübvansiyonlarının baz etkisini dikkate alıyor. Bu etki hariç tutulduğunda, enflasyonun 2024 mali yılında %1,5 civarında seyretmesini bekliyoruz," diyen Isozaki, trend enflasyonun önümüzdeki yıl BOJ'un hedefinin altında kalacağını öne sürdü ve şu sözleri kaydetti:

"Deflasyonu sona erdirmek amacıyla ücretler ve enflasyonun yanı sıra büyüme ve bölüşümde olumlu bir döngüye ulaşmak için elimizden geleni yapmaya devam etmek istiyoruz".

Isozaki'nin yorumları, hükümetin BOJ'un devasa teşviklerini aşamalı olarak sonlandırması için gerekli koşulların oluşup oluşmadığına ilişkin bir soruya yanıt olarak geldi.

Söz konusu açıklamalar, Pazartesi günü üst düzey döviz diplomatı Masato Kanda tarafından yapılan ve son enflasyon ve ücret artışlarının beklentileri aştığını söyleyen açıklamalardan ton olarak farklı.

Kanda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Japonya'nın kurumsal fiyat ve ücret belirleme davranışında değişiklikler görüldüğü yurtiçinde ve yurtdışında ortak bir görüş haline geldi" dedi ve BOJ'un bu hafta enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etmesini beklediğini sözlerine ekledi.

Kanda Cuma günü Reuters'a verdiği demeçte "para politikasında bir tür ince ayar olasılığı hakkında çeşitli beklentiler ve spekülasyonlar yayılıyor" dedi.

Reuters'a konuşan kaynaklar, BOJ'un bu hafta getiri kontrol politikasını sabit tutma eğiliminde olduğunu, ancak banka içinde bir fikir birliği olmadığını söyledi.

Kurulun Nisan ayında başlayan yıl için çekirdek tüketici enflasyonu tahminini yukarı yönlü revize etmesi muhtemel olsa da, 2024 ve 2025 mali yılları için tahminlerin mevcut projeksiyonlara göre büyük ölçüde değişmeyeceği belirtiliyor.

BOJ Başkanı Kazuo Ueda, merkez bankasının getiri eğrisi kontrolünü değiştirip değiştirmeyeceğine karar verirken son enflasyon ve ücret artışının gelecek yıl sürdürülüp sürdürülmeyeceğine ve iç talep tarafından daha fazla desteklenip desteklenmeyeceğine odaklandığını söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler