JP Morgan: Belirsizlik volatilite getiriyor

JP Morgan: Belirsizlik volatilite getiriyor

JP Morgan tarafından yayınlanan raporda Türkiye'de siyasi belirsizliklerin 7 Haziran'da yapılacak seçimler öncesinde devam ettiği belirtildi.

A+A-

JP Morgan tarafından yayınlanan raporda Türkiye'de siyasi belirsizliklerin 7 Haziran'da yapılacak seçimler öncesinde devam ettiği belirtilerek, son seçim sonuçlarının iktidar partisine olan destekte gerileme olduğuna işaret ettiği ve HDP'nin barajı aşacak gibi göründüğü vurgulandı.

JP Morgan'ın raporunda şöyle denildi:
Yakın zamana kadar yatırımcılar için temel endişeyi AKP'nin seçimleri rahatlıkla kazanması ve Anayasa'yı değiştirebilecek çoğunluğa ulaşması olarak görünüyordu. Bunun sonucunda ise AKP Başkanlık sistemini uygulamaya alabilecek ve ülkede siyasi gerilim artabilecekti.

AKP'ye yönelik desteği gerilemesi ile birlikte bu risk önemli ölçüde azaldı. piyasa katılımcıları AKP'nin salt çoğunluğu alacağı ancak, anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaşamayacağı bir senaryoya inanıyor. Bu senaryo ise siyasi istikrar ve sınırlı bir siyasi baskı anlamına geliyor. Bu senaryo bizim de temel senaryomuzu oluşturuyor. Bununla birlikte AKP'nin salt çoğunluğu da sağlayamaması riski ve dolayısıyla bir koalisyon hükümeti kurulması riski artıyor. Bu risk eğer HDP yüzde 10'luk seçim barajını geçerse yüksek bir risk olacak.

Son anket sonuçları sonuca götürmenin uzağında ve belirsizlikler seçimlere kadar sürecek gibi görünüyor.
Seçim sonuçları ayrıca makro yönetim perspektifinden de önem taşıyor ve küresel piyasalar arka planda Türk varlıklarında volatiliteye neden oluyor.

AKP'nin çok güçlü bir performans sergilemesi (artık pek mümkün görünmüyor) yönetimin odak noktasının ihtiyaç duyulan reformları yerine getirmekten daha çok anayasal değişim sürecine yönelmesine neden olabilir.

Bizim inancımıza göre AKP'nin salt çoğunlukla kazanması yapısal reformlara olan ihtiyacın daha derinden hissedilmesine ve tasarrufları artırma, ticari ortamı geliştirme gibi konularda daha fazla adım atılmasına neden olabilir.

Bu senaryoda ayrıca merkez bankasının politikalarına siyasilerce yapılacak olan müdahaleler de daha sınırlı olacaktır.

Bir koalisyon hükümeti kurulması durumda ise bu reformlar suya düşebilir ya da ertlenebilir. Bu aşamada hem yerel faizler hem de kurlar konusunda nötrüz. Nisan ayının ortalarında tahvillerdeki Overweight ve Dövizdeki Underweight pozisyonlarımızı seçimler öncesi artan volatilite nedeniyle kapatmıştı. Türkiye'de faizler ucuz kalmış gibi görünse de biz bir boğa değerlendirmesi koymak için seçimlerin yaklaşmasını bekleyeceğiz.

Lira'da nötr kalmaya devam ediyoruz ve orta vadeli bakış açısı ile ucuz olmadığını düşünüyoruz. Dövizde meydana gelebilecek bir artış halinde bunun ardından faiz artırımı gelebileceğini düşünüyoruz.

Türkiye'nin devlet tahvilleri siyasi belirsizlik nedeniyle emsallerinin altında kalan bir performans gösterdi. Ayrıca petrol fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesi de olumsuz bir gelişme oldu. Ancak biz piyasa ağırlığı düzeyinde kalmaya devam ediyoruz ve risklerin dengeli olduğunu düşünüyoruz.  

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.