JPMorgan yüksek risklere rağmen resesyon çağrısını geri çekti

JPMorgan yüksek risklere rağmen resesyon çağrısını geri çekti

Fed Başkanı Jerome Powell'ın da resesyonla ilgili ılımlı mesajlar vermesi sonrası JPMorgan Chase ekonomistleri Cuma günü resesyon çağrısından vazgeçti.

A+A-

JPMorgan Chase ekonomistleri Cuma günü resesyon çağrısından vazgeçerek, daralmanın artık kaçınılmaz olmadığını düşünen ve giderek büyüyen Wall Street korosuna katıldı.

Bankanın tahmincileri risklerin hala yüksek olduğunu ve büyümenin yavaş seyredeceğini belirtirken, veri akışının yumuşak inişin mümkün olduğunu gösterdiğini düşünüyor. Bu, ekonomiyi yavaşlatmak amacıyla yapılan bir dizi faiz artırımına ve diğer bazı önemli engellere rağmen gerçekleşiyor.

Ülkenin en büyük bankasının baş ekonomisti Michael Feroli müşterilerine, JPMorgan'ın daha önceki %0,5'lik genişleme tahminine kıyasla, son ölçümlerin üçüncü çeyrekte yaklaşık %2,5'lik bir büyümeye işaret ettiğini söyledi.

Feroli, "Bu büyüme göz önüne alındığında, ekonominin daha önce öngördüğümüz gibi önümüzdeki çeyrekte hafif bir daralmaya girecek kadar hızlı bir şekilde ivme kaybedeceğinden şüpheliyiz" diye yazdı.

Olumlu verilerin yanı sıra, Kongre'deki borç tavanı çıkmazının çözülmesine ve Mart ayında bir bankacılık krizinin kontrol altına alınmasına, o zamandan beri ortadan kaldırılan potansiyel rüzgarlar olarak işaret etti.

Ayrıca, kısmen yapay zekânın daha geniş çapta uygulanmasından kaynaklanan verimlilik artışlarına ve son aylarda işe alımların yumuşamasına rağmen işgücü arzının iyileştiğine dikkat çekti.

Ancak Feroli, riskin tamamen masadan kalkmadığını söyledi. Özellikle, Mart 2022'den bu yana 11 faiz artırımı gerçekleştiren Fed politikasının tehlikesine dikkat çekti. Bu artışlar toplamda yüzde 5,25 puana ulaştı, ancak enflasyon hala merkez bankasının %2'lik hedefinin oldukça üzerinde seyrediyor.

Feroli "Resesyon artık modal senaryomuz olmasa da, bir gerileme riski hala çok yüksek. Bu riskin gerçekleşmesinin bir yolu, Fed'in faiz artırımını tamamlamamasıdır" dedi ve ekledi: "Resesyon riskinin gerçekleşmesinin bir başka yolu da halihazırda yapılan sıkılaştırmanın normal gecikmeli etkilerinin devreye girmesidir."

Feroli, Fed'in 2024'ün üçüncü çeyreğine kadar faiz indirimine başlamasını beklemediğini söyledi. CME Group verilerine göre, mevcut piyasa fiyatlaması ilk indirimin Mart 2024'e kadar yapılabileceğine işaret ediyor.

Piyasa fiyatlandırması da güçlü bir şekilde durgunluğa gösteriyor olabilir.

Cuma günü yapılan bir güncellemeye göre, 3 aylık ve 10 yıllık Hazine getirileri arasındaki farkı izleyen bir New York Fed göstergesi, önümüzdeki 12 ay içinde %66'lık bir daralma olasılığına işaret ediyor. Ters getiri eğrisi, 1959'a kadar uzanan verilerde güvenilir bir resesyon öngörücüsü oldu.

Ancak Wall Street'te ekonomiye ilişkin hava değişmiş durumda. Bu haftanın başlarında Bank of America da resesyon çağrısında havlu atarak müşterilerine "son gelen verilerin tahminleri yeniden değerlendirmemize neden olduğunu" söyledi. Firma şimdi bu yıl %2, 2024'te %0,7 ve 2025'te %1,8 büyüme öngörüyor.

Goldman Sachs da kısa bir süre önce resesyon olasılığını %25'ten %20'ye düşürdü.

Federal Rezerv'in Haziran ayındaki GSYH tahminleri %1, %1,1 ve %1,8'lik yıllık büyüme seviyelerine işaret ediyor. Başkan Jerome Powell geçen hafta yaptığı açıklamada, Fed ekonomistlerinin artık kredi daralmasının bu yıl hafif bir resesyona yol açacağını düşünmediğini söyledi.

Bu haber toplam 520 defa okunmuştur
İlgili Haberler