JPMorgan'dan Bitcoin'le ilgili karamsar tahmin

JPMorgan'dan Bitcoin'le ilgili karamsar tahmin

JPMorgan stratejistleri kripto piyasalarında yaşanan teminat tamamlama sürecinin haftalar sürebileceğini ve Bitcoin'de taban seviyesinin 13 bin dolar olabileceğini belirtti.

A+A-

JPMorgan Chase & Co. stratejistlerine göre, kripto piyasaları dijital varlık Borsası FTX.com'daki krizin etkisiyle haftalarca sürebilecek kaldıraç kaybıyla karşı karşıya. Böylesi bir sürecin Bitcoin’in 13 bin dolara kadar geriletebileceği belirtiliyor.

Nikolaos Panigirtzoglou liderliğindeki ekip, FTX grubu ve kripto ekosisteminin geri kalanı arasındaki etkileşim göz önüne alındığında bir “teminat tamamlama çağrıları serisi” yaşanmasının büyük bir olasılık olduğuna dikkat çekti.

Ekip yaşanan krizle ilgili, “Alameda Research ve FTX’in net şekilde çöküşünün neden olduğu bu yeni kripto kaldıraçlı pozisyonunu azaltma aşamasını daha sorunlu hale getiren şey düşük sermayeli ve yüksek kaldıraçlı olanları kurtarabilecek daha güçlü bilançolara sahip kuruluşlarının sayısını azalmış olması” değerlendirmesinde bulundu.

FTX'in iflası diğer firmalara sıçrayabilir

Dijital varlık yatırımcıları, FTX’de yaşanan hızlı çözülme ve her ikisi de Sam Bankman-Fried tarafından kurulan Alameda Research’in etrafında dönen endişeleri anlamaya çalışıyor. FTX’in olası iflasının diğer kripto varlık firmalarına da sıçrayacağına dair korkular sürüyor.

Stratejistler, Bitcoin’in daha ne kadar düşebileceğini anlamanın bir yolu olarak üretim maliyetine dikkat çektiler. Üretim maliyeti, esas olarak Bitcoin ağını çalıştıran güçlü bilgisayarları çalıştırmak için gereken elektrik maliyeti olarak biliniyor.

Ekip, “Şu anda bu üretim maliyeti 15 bin dolar ancak yaz aylarında görülen 13 bin dolar seviyesini görmesi muhtemel” ifadelerini kullandı.

"Nakit enjeksiyonu olmadan iflas başvurusunda bulunmak gerekebilir"

Bloomberg'e konuşan bir kaynağa göre Bankman-Fried FTX yatırımcılarına nakit enjeksiyonu olmadan şirketin iflas başvurusunda bulunması gerektiğini söyledi.

Son yaşananlar bu yıl agresif faiz artışlarının yarattığı ayıltıcı etkileri altında spekülatif şevkin sönmesiyle yaşanan büyük kayıplara bir yenisini eklemiş oldu.

Kripto piyasalarında yaşanan önceki deprem Mayıs ayından TerraUSD sabitkoin ve kardeş tokenı olan Luna’nın çöktüğü dönemde yaşanmıştı. JPMorgan ekibi TerraUSD olayıyla risk alma iştahında hali hazırda bir geri çekilmeye yol açtığından genel kripto piyasa değerine etkisinin daha küçük olacağını kaydetti.

İlgili Haberler