Kızıldeniz'deki saldırılar Türk firmaları için fırsata dönüştü

Kızıldeniz'deki saldırılar Türk firmaları için fırsata dönüştü

Kızıldeniz saldırılarının lojistikte yarattığı kriz nedeniyle Türkiye’de bazı sektörler ilk çeyrek için sipariş artışı yaşıyor.

A+A-

Küresel deniz taşımacılığında danışmanlık şirketi olan Sea-Intelligence, Kızıldeniz’deki Husi saldırılarının yarattığı lojistik krizi hakkında bir rapor yayınladı. Buna Kızıldeniz’deki nakliye kesintisi, küresel tedarik zincirine COVID-19 salgınının etkisinden daha fazla zarar vermiş durumda. Raporda dünya filosunun yaklaşık yüzde 10’unun şu anda hizmette olmadığı tahmini yer aldı. Aynı şekilde krizin kısa sürede bitmeyeceği, yılın ilk yarısına kadar sürebileceği de belirtiliyor.

Kızıldeniz'deki krizin üzerinden yaklaşık 40 gün geçmişken şimdi de ihracatçılar arasında yeni bir sipariş hareketi yaşandığı konuşuluyor.

Hürriyet'in haberine göre dış ticaret yöneticileri arasında konuşulan şu: Avrupa’daki müşteriler Çin’den aldıkları malları daha pahalı ve geç geldiği için bizden istemeye başladı. Şubat ayı siparişleri çok iyi.

Konuyu ilk olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe’ye sorduk. Gültepe, “Henüz bariz bir sipariş artışı var demek için erken ama Kızıldeniz Avrupa’nın yoğun kullandığı bir güzergâhtı. Eğer kriz bu şekilde devam ederse Türkiye’nin lehine bir durum sağlanır. Bunun kıpırtılarını hissetmeye başladık. Biraz daha izlemek lazım. Ocak ayı verilerinde bu etkiyi görebiliriz” dedi. 

Hazır Giyim İhracatçıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nazım Kanpolat da pamuklu giysi ihracatında hareket beklediklerini anlattı. “Krizin siparişlere etkisi başladı. Pandemi dönemindeki mantıkla artış bekliyoruz ama o dönemin ihracat şartları bugün ile aynı değil” diyen Kanpolat, fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiği görüşünde.

TİM Başkan Vekili Adil Pelister de kendi sektörü kimyada sipariş artışlarının başladığını belirtti. Yine kimya ihracatının önemli isimlerinden Murat Akyüz de, Avrupalı alıcının tüm kriz dönemlerinde yaptığı gibi Türkiye’yi kısa vadeli tadarik takvimine hızlıca dahil ettiğini vurguladı.


İhracatçılara göre Kızıldeniz’deki kriz Avrupalı şirketlerin yeni yıl tatili dönüşünde 2024’ün ilk çeyrek planlarını yaparken Türkiye’ye dönmesine neden oldu. Ancak herkesin ortak kanısı bunun ilk çeyrekle sınırlı kalmaması gerektiği yönünde. EVSİD Başkanı Burak Önder’e göre Kızıldeniz krizi nedeniyle navlun artışları yüzde 700’lere kadar ulaştı. Önder, “Ben de yakın coğrafyada böyle bir ilgi artışı olacağını düşünüyorum. Dün bir fuar toplantısı yaptık. 58 ülkeye karayoluyla bağlantısı var Türkiye’nin. Bu dönemde Uzak Doğu’dan lojistik fiyatları önemli ölçüde arttı. Bu bizim için bir fırsat olacak ama sürdürülebilir hale gelmesini sağlamalıyız” dedi. PAGDER Başkanı Yavuz Eroğlu da ambalaj sektöründe sipariş hareketliliği yaşandığını ancak ilk çeyrekle sınırlı kaldığını ifade etti. “Avrupa her kriz döneminde acil ihtiyacını Türkiye ile çözüyor. Ama bu kalıcı olmuyor. Pandemide de aynı durumu yaşadık. Yüzde 10 ve üzerinde sipariş artışı yaşanıyor. Bu artacaktır” diye konuştu.

İlgili Haberler