Kongre üyeleri bankacılık krizinde banka hissesi satmış

Kongre üyeleri bankacılık krizinde banka hissesi satmış

ABD'de yaşanan bankacılık krizi sırasında Kongre üyelerinin banka hissesi işlemi yaptığı ortaya çıktı

A+A-

ABD'de Mart ayı başında ortaya çıkan bankacılık krizi sırasında bazı Kongre üyelerinin, krizden hemen önce ve kargaşa sırasında banka hisse senedi işlemi yaptığı ortaya çıktı.

Financial Times'ın haberine göre, en az dokuz Kongre üyesi Mart ayında yaşanan piyasa kargaşası öncesi ve sırasında bankacılık hisselerini sattı.

Gazetenin haberine göre, New Jersey Demokratı Parti Kongre üyesi aynı zamanda Finansal Hizmetler Komitesi üyesi Josh Gottheimer, 9 Mart'ta Silicon Valley Bank'taki (SVB) hisse senetlerini 1.000 ila 15.000 dolar değerinde sattığını açıkladı.SVB ertesi gün çökmüş ve New York Borsası'nda ABD bankacılık hisseleri düşüşe geçmişti.

Gazetenin haberine göre, Gottheimer, 6 Mart ve 14 Mart'ta Charles Schwab Corp. hisselerinde de benzer değerlerde satışlar gerçekleştirdiğini söyledi. Kongre üyesinin temsilcileri, Gottheimer'ın finansal kararlarının üçüncü taraf bir finansal danışmana bağlı olduğunu belirten geçen yılki bir açıklamayı FT'ye gösterdiler.

Bu hafta başında New York Times, Florida Demokratı Jared Moskowitz, New York Demokratı Dan Goldman ve Utah Cumhuriyetçisi John Curtis gibi diğer bazı Kongre üyelerinin de bankacılık hisselerini sattığını haberleştirmişti.

Financial Times, Oregon Demokratı Earl Blumenauer'in, istikrar paketi kapsamında büyük kredi kuruluşlarından 30 milyar dolarlık yeni mevduat taahhüdü alan First Republic Bank'taki hisselerini sattığını da belirtti. Blumenauer, FT'nin yorum talebine cevap vermedi.

Haberde,  hisse satışlarında herhangi bir usulsüzlük olup olmadığına işaret edilmezken, gazete, şirket hisselerine sahip olmanın bir çıkar çatışması yarattığını ve kamu güvenini zedeleyebileceğini savunan savunucu gruplarından alıntı yaptı. ABD'de Kongre üyelerinin bireysel menkul kıymetlere sahip olmasını veya ticaretini sınırlandıran yasa tasarılarının çıkarılması süreci son yıllarda duraklamıştı.

Bu haber toplam 631 defa okunmuştur
İlgili Haberler