Korkulan oldu, 10 yıllık ABD tahvil faizi kritik eşiği de geçti!

Korkulan oldu, 10 yıllık ABD tahvil faizi kritik eşiği de geçti!

10 yıl vadeli ABD Hazine kağıdının getirisi 16 yıl sonra yüzde 5'i geçerek yeni bir rekor kırdı.

A+A-

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi, Fed'in faiz oranlarını yüksek tutmaya devam edeceği ve hükümetin genişleyen açıkları kapatmak için tahvil satışlarını daha da artıracağı beklentileriyle 2007'den bu yana ilk kez %5'i aştı.

Getiri dokuz baz puan artarak %5,01'e yükseldi ve 16 yıl sonra ilk kez bu seviyeye ulaştı. 

Hükümetin giderek büyüyen bütçe açıklarının sürdürülebilirliğine ilişkin artan endişeler de tahvilleri zayıflatıyor ve bu da muhtemelen ABD Hazinesi'ni bono ve tahvil arzını artırmaya devam etmeye zorlayacak. Ağustos ayında son 2,5 yıldır ilk kez üç aylık tahvil satışlarını artıran Janet Yellen liderliğindeki Hazine Bakanlığı şimdi de Kasım ayındaki geri ödemeye hazırlanıyor.

TD Securities stratejistleri Gennadiy Goldberg ve Molly McGown yayıladıkları yatırımcı notunda, "Bu seviyeler yakın vadede cazip görünse de, yatırımcıların teknik zayıflığın ortasında düşen bıçağı yakalamak yerine katalizörleri (jeopolitik riskler veya yavaşlayan veriler gibi) beklemeye devam etmesi muhtemel. Bu durum kısa vadede faiz oynaklığını son derece yüksek tutabilir" değerlendirmesini yaptılar.

Küresel tahvil gösterge endeksinin psikolojik seviye olan %5'in üzerine çıkması, yatırımcıların Fed ve diğer merkez bankalarının faiz artırımlarını durdurmaları halinde bile, yapışkan enflasyon ortamında borçlanma maliyetlerini hızlı bir şekilde düşüremeyecekleri varsayımının altını çiziyor.


Bu haber toplam 923 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler