Kredi büyümesindeki ivme kayboluyor

Kredi büyümesindeki ivme kayboluyor

Ticari kredilerde büyümenin hız kaybettiği görüldü. Nisan ayında kredi büyüme hızı yüzde 56'nın üzerini görürken, 22 Temmuz haftası itibariyle ise yüzde 28,5 seviyesine geldi.

A+A-

Türkiye'de son zamanlarda iş dünyasından finansmana erişim konusunda şikayetler gelirken, resmi veriler de kredi büyümesindeki ivme kaybına dikkat çekti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerinden yapılan hesaplamaya göre, ticari kredilerde 13 haftalık, yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme 22 Temmuz haftası itibariyle yüzde 28,5 seviyesine geldi. Böylelikle kredi büyümesinde 4 ayın en yavaş performansı gerçekleşti.

Nisan ayında kredi büyüme hızı yüzde 56'nın üzerini görmüştü. 

Kredi büyümesinin yavaşlamasında makro ihtiyati önlemlerle birlikte artan maliyetler de etkili oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre ortalama ticari kredi faizi 22 Temmuz haftası itibariyle yüzde 29,74 seviyesine yükseldi. Böylelikle Kasım 2018'den bu yana ticari kredi faizlerinde en yüksek seviye kaydedildi.

Tüzel kişilerin kredi mevduat hesabı ve kurumsal kredi kartlarına uygulanan faizin dışarıda tutulduğu veri setine göre ticari kredi faizi aynı hafta itibariyle yüzde 31,33 oldu.

Dolar cinsi ticari kredilerin faizlerinde de yüksek seviyeler korundu. TCMB verilerine göre 22 Temmuz haftası itibariyle dolar cinsi ticari kredilerin faizi yüzde 9,06 oldu.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler