Kripto para yatırımında kayıplar artıyor, panik büyüyor

Kripto para yatırımında kayıplar artıyor, panik büyüyor

Kripto Hafta Sonu Çöküşü, Zaten Sınırda Olan Yatırımcılarıın Paniklemesine Neden Oluyor

A+A-

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) sektöre yönelik baskısının hız kazandığı bir haftanın ardından, küçük dijital tokenlerde yaşanan keskin düşüşleri kripto para yatırımcıları arasında yeni bir endişe dalgası yarattı.

Cumartesi günü Cardano'nun ADA'sı dahil olmak üzere altcoinler %25'e varan oranlarda düşüş yaşarken, Solana'nın SOL'u, Polygon'un MATIC'i ve Avalanche'ın AVAX'ı gibi tokenlar da çift haneli yüzdelik düşüşler kaydetti. Bitcoin gibi en büyük dijital varlık ise New York saatine göre sabah 11'de yaklaşık %3 değer kaybetti. Ether ise ikinci sırada yer almasına rağmen daha önce %5,6 değer kaybederek Mart sonundan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Kripto piyasası, genellikle aktivitenin daha düşük olduğu hafta sonları küçük işlemlerin bile büyük dalgalanmalara yol açabilmesi ile biliniyor. Ancak bu hafta fazladan, SEC'in hafta başında Binance Holdings Ltd. ve Coinbase Global Inc. gibi piyasa liderleri aleyhine dava açması ve SOL, MATIC ve ADA gibi birçok altcoini kayıtsız menkul kıymet olarak işaretlemesi, yatırımcıların endişelerini artırdı.

Tüm bunların üstünde bugün bir fonun tüm tokenlarını sattığına dair söylentiler de tedirginliği artırdı. Twitter'da, tasfiye sürecini içeren sahte bir haber makalesini gösteren bir görsel yayıldı, ancak piyasa analistleri bu söylentinin doğruluğuna inanmak için çok az neden olduğunu belirtti. Öte yandan Robinhood Markets'in Cuma günü bazı altcoinleri platformundan çıkaracağına ilişkin kararı da olumsuz bir havanın yayılmasına neden oldu.

Genesis Global Trading eski piyasa öngörüleri başkanı Noelle Acheson, fiyat düşüşünün büyük bir yatırımcı veya fonun pozisyonlarını kapatarak veya açığa satışları kapatmak için fiyatları düşürmek amacıyla gerçekleşmiş olabileceğini söyledi.

Kayıtsız menkul kıymet olarak tanımlanmak, borsaların bunları listelemekten kaçınma endişesiyle tokenlerin ticaretini zorlaştırabilir. Robinhood, Cuma günü yaptığı açıklamada Solana'nın SOL, Cardano'nun ADA ve Polygon'un MATIC tokenlerini 27 Haziran'dan itibaren platformundan çıkaracağını duyurdu.

Kripto yatırım firması GSR türev tüccarı Spencer Hallarn, "Robinhood tarafından tutulan fiziksel tokenlerin hareket edip etmediğine bakılmaksızın, ay sonunda tokenlerin hareket ettirilmediği takdirde satılacağı gerçeği, insanların önceden pozisyon almaları için çok kolay bir ticareti harekete geçiriyor. Bunun yanı sıra, insanlar geri çekildiği için piyasadan genel bir likidite çekilmesi oldu," dedi.

Geçtiğimiz hafta ABD'de kripto endüstrisine yönelik önemli yaptırım eylemleri açıklandı. SEC, Binance ve kurucusu Changpeng Zhao'yu müşteri fonlarını yanlış kullanmak, yatırımcıları ve düzenleyicileri yanıltmak ve menkul kıymetler kurallarını ihlal etmekle suçladı. Binance, SEC'in eylemini "hayal kırıklığı" olarak nitelendirdi ve platformunu "şiddetle" savunmayı amaçladığını söyledi.

Coinbase ise SEC'in yasadışı bir borsa işlettiği iddiasına itiraz etti ve yasal mücadeleyi Yüksek Mahkeme'ye kadar götürmeye hazır olduğunu açıkladı. BNB gibi Binance'in orijinal kripto varlığı, Cumartesi günü %6'dan fazla düşüşle Temmuz 2022'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

ABD düzenleyicileri Bitcoin'i bir emtia olarak kabul ederken, SEC Başkanı Gary Gensler uzun süredir diğer tokenlerin çoğunun ajansın yatırımcı koruma yasalarına tabi olduğunu ve ticaret platformlarının düzenleyiciye kaydolması gerektiğini belirtti.

Ancak, belirli tokenlerin kayıtsız menkul kıymet olarak etiketlenmesi, daha sert bir yaklaşımı temsil ediyor ve bu etiketleme, 2022'deki bir çöküş ve FTX borsasının iflası da dahil olmak üzere bir dizi olayın ardından dijital varlıklar üzerindeki baskının bir parçası olarak görülüyor.

Bu haber toplam 898 defa okunmuştur
İlgili Haberler