Kripto parası olanlar dikkat: Binance'a açılan dava ne anlama geliyor

Kripto parası olanlar dikkat: Binance'a açılan dava ne anlama geliyor

SEC, Binance'a Karşı Açtığı Davayla 115 Milyar Dolarlık Kripto Parayı Denetime Aldı

A+A-

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), dünyanın en büyük kripto para borsası olan ve on binlerce Türkiye vatandaşının da hesabının olduğu bilinen Binance'a karşı açtığı dava ile birlikte, menkul kıymet olarak kayıt altına alınmayan dijital tokenlerin listesi şimdi 115 milyar dolarlık kripto parayı denetimi altına aldı. 

SEC, Pazartesi günü ayrıntılarını açıkladığı şikayette, düzinelerce coin'i kendi yetki alanına giren varlıklar olarak belirtti. Yeni dönem ile birlikte, gelecek düzenleme ve yaptırımlara bağlı olarak Binance veya benzeri platformların bazı tokenları listelemekten kaçınmaları ve buna bağlı olarak da söz konusu tokenların ticaretinin zorlaşması gündeme gelebilir.

Binance'in BNB'si - 44 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip - stablecoin BUSD, Cardano'nun ADA'sı, Solana'nın SOL'ı, Polygon'un MATIC'i, Filecoin'un FIL'i ve Algorand'ın ALGO'su, SEC'nin açtığı dava kapsamında belirtilenler arasında. SEC'nin ayrıca hedef aldığı XRP gibi diğer tokenlerle birlikte, komisyon şimdi 115 milyar doların üzerindeki coin'i özellikle kayıtsız menkul kıymet olarak kategorize etmiş durumda.

Aslında SEC Başkanı Gary Gensler, çoğu tokenin komisyonun yatırımcı koruma yasalarına tabi olduğunu ve ticaret platformlarının düzenleyiciyle kayıt yaptırması gerektiğini uzun süredir söylüyordu. Ancak belirli tokenleri etiketlemek daha sert bir yaklaşımı temsil ediyor. ABD yetkilileri, 2022'deki bir çöküş ve FTX borsasının iflası da dahil olmak üzere bir dizi skandal sonrasında bu yıl dijital varlıklara yönelik önlemlerini artırdı.

Dijital varlık uzmanı Arca'nın baş yatırım sorumlusu Jeff Dorman, “Bu durumdan gerçekten zarar gören Coinbase, Kraken ve diğer ABD merkezli borsalar olacaktır. Menkul kıymet olarak listelenen bazı tokenleri piyasaya sürmek zorunda kalabilirler,” dedi. Dorman, davanın token fiyatları üzerinde uzun vadeli bir etkisinin olmayacağını öngörüyor, çünkü tokenlar hala off-shore borsalarda işlem görüyor.

SEC şikayetinin ardından Filecoin yaklaşık %10, BNB ise yaklaşık %9 oranında değer kaybetti. Bahsedilen diğer varlıklar da kayıpları telafi etmekle meşgul. Genel dijital varlık piyasalarında, hem Bitcoin hem de ilk 100 coinin değeri yaklaşık %6 düştü.

Coinbase, SEC eyleminin sonuçları hakkında soruşturma hakkında açıklama yapmadı. Coinbase daha önce, SEC'nin menkul kıymet olarak gördüğü tokenleri, son mahkeme kararı açıklanana kadar delist etmeyi düşünmediğini belirtmişti.

Suskun kalan Coinbase karşın Kraken, yaptığı bir açıklamada, "Biz menkul kıymet listelemiyoruz. Listelemiş olduğumuz her varlık için ekiplerimiz kapsamlı bir risk ve güvenlik değerlendirmesi gerçekleştirir. Bu da kapsamlı bir hukuki ve uyum sürecini içerir. Biz bu dava ve diğerlerini emsal kararlar için yakından takip etmeye devam edeceğiz." dedi.

SEC Başkanı Gensler, en büyük kripto para olan Bitcoin'in, komisyonun menkul kıymet kuralları tarafından kapsanmadığını belirtti. Ancak, ikinci en büyük dijital token olan Ether konusunda durum biraz karışık.

Kripto para piyasasının değeri, pandemi döneminde 3 trilyon dolardan daha fazla bir zirveye ulaştıktan sonra, şu anda yaklaşık 1,1 trilyon dolar civarında bulunuyor.

Pazartesi günü açılan davada, SEC, Binance ve CEO'su Changpeng Zhao'yu müşteri fonlarını kötüye kullanmak, yatırımcıları ve düzenleyicileri yanıltmak ve menkul kıymetler kurallarını ihlal etmekle suçladı.

SEC'nin ana davalarından biri, 2020 yılında Ripple Labs Inc.'e karşı açılan bir davaydı. Şikayet, şirketin XRP'yi bir menkul kıymet olarak kaydetmediğini iddia ediyor. Ripple CEO'su Brad Garlinghouse, Mayıs sonunda mahkeme kararının kısa süre içinde açıklanmasının beklediklerini söyledi. Sonuç, ABD kripto para kuralları için büyük sonuçlar doğurabilir.

Coinbase hisselerinde sert düşüş

Kripto para borsası Coinbase'in (NASDAQ: COIN ) hisseleri, şirketin ABD menkul kıymetler kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla SEC tarafından dava edilmesinin ardından Salı günü erken saatlerde keskin bir düşüş yaşadı.

Coinbase hisseleri Salı günü piyasa öncesi %14,5 düştü. Hisse dün SEC'in Binance'e dava açmasının ardından %9 düştü.

Mizuho analistleri bugün, Binance davasının rakip Coinbase'in satışlarının üçte birini riske atabilecek bir dil içerdiğini söyledi. Bitcoin ise gün içinde %0,8 düştü.

İlgili Haberler