Küresel petrol piyasalarından gelecek yıl ne bekleniyor?

Küresel petrol piyasalarından gelecek yıl ne bekleniyor?

Dünyanın en büyük bağımsız petrol tüccarı Vitol'ün küresel araştırma müdürü Giovanni Serio, küresel petrol piyasalarının gelecek yıl oldukça dengeli olmasını bekljiyor

A+A-

Dünyanın en büyük bağımsız petrol tüccarı Vitol'ün küresel araştırma müdürü Giovanni Serio, talep ve OPEC dışı arz artışının beklentileri aşması nedeniyle küresel petrol piyasalarının gelecek yıl hafif bir fazlalıkla oldukça dengeli olmasının beklendiğini söyledi.

FT Emtia Asya Zirvesi'nde konuşan Giovanni Serio, küresel petrol talebinin 2019 seviyelerini aştığını ve petrol yoğunluğunun (birim GSYİH başına tüketilen petrol hacmi) ABD hariç çoğu ekonomi için salgın öncesi seviyelere dönmesi nedeniyle artmaya devam etmesinin beklendiğini belirtti.

Öte yandan, son yıllardaki düşük yatırımlara rağmen Suudi Arabistan gibi büyük üreticilerin ek kesintileri göz önüne alındığında arzın kısıtlanması gerektiğini ifade eden Serio, OPEC dışı ülkelerden gelen üretim artışının da önceki yüksek seviyeleri aştığını ve büyümeye devam ettiğini, Nijerya'dan gelen üretimin ise yukarı yönlü sürpriz yaptığını sözlerine ekledi.

Serio, "Talep 2019'a göre günde 2,3 milyon varil daha yüksek ve Suudiler piyasayı dengelemek için günde 9 milyon varil üretim yapan bir lolipop vermek zorunda" dedi.

Serio, rafinaj sektörünün "potansiyel olarak son bir büyüme hamlesi yaşadığını" ve gelecek yıl yumuşak bir dönemden geçebileceğini, ancak düşük yatırımlar nedeniyle 2028-2035 yıllarında kapasitenin yeniden daralabileceğini anlattı.

Rafine yakıtlar konusunda Serio, Çin'de benzin talebinin zirve yaptığını söylemek için erken olduğunu, zira benzinli araç satışlarının hala sabit seviyelerde seyrettiğini söyledi.

Seria, "Benzinli araç filolarındaki büyümeye bakacak olursanız, önümüzdeki yıl araç filosuna net 11 milyon araç eklenmesini bekliyoruz. Ve bu yıl Çin'de 12 milyon yeni otomobil, benzinli otomobiller ve filolarına net ekleme" dedi.

Serio, jet yakıtı talebinin önümüzdeki yıl COVID 2019 öncesi seviyelere dönmesini bekliyor ve sektörün karbonsuzlaştırılmasının çok zor olması nedeniyle bu yakıta olan talebin 2040'tan sonrasına kadar zirve yapmasının muhtemel olmadığını da sözlerine ekledi.


Bu haber toplam 577 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler