Küresel piyasalar diken üstünde yeni haftaya başladı

Küresel piyasalar diken üstünde yeni haftaya başladı

ABD hükümeti yeniden kapanma riskiyle karşı karşıya kalırken, küresel piyasalar bu hafta açıklanacak ABD enflasyon verisine odaklandı.

A+A-

Wall Street endeksleri Cuma günü teknoloji devi şirket hisselerindeki rallinin desteğiyle yükseldi ve S&P 500 yüzde 1,56, Nasdaq 100 yüzde 2,25 artıda kapandı.

Böylece endeksler Kasım rallilerini sürdürürken, S&P 500 7 haftanın en yüksek seviyesine çıktı ve teknik analize göre yükselişin süreceği sinyali olarak görülen bir hareketle 100 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıktı.

Nasdaq 100, Microsoft Corp.’un rekor kırması ve Nvidia Corp.’un yükselişini 8. seansa taşımasıyla mayıs ayından bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirdi.

Haftanın yeni işlem gününde piyasalarda bu hafta açıklanacak ABD TÜFE verisinin tedirginliği hissediliyor. İlk işlemlerde ABD vadeli endeksleri ekside. Asya’da görünüm negatif. Geçen haftanın tamamında yüzde 0,76 yükselen Bloomberg Dolar Endeksi yatay. 

Morgan Stanley ve Goldman Sachs Fed tahminlerinde ayrıştı

Morgan Stanley ekonomistleri, enflasyon hız kestikçe Fed’in önümüzdeki iki yıl içinde derin faiz indirimleri yapacağını tahmin ederken, Goldman Sachs Group Inc. analistleri daha az indirim ve gevşeme sürecine daha geç bir başlangıç ​​bekliyor.

Ellen Zentner liderliğindeki Morgan Stanley ekonomistleri pazar günü yayımladıkları 2024 görünüm raporlarında, merkez bankasının Haziran 2024’te, ardından tekrar eylül ayında ve dördüncü çeyrekte her toplantıda faiz indireceğini öngördüler.

Ekonomistler böylece Fed faizinin 2025 yılı sonuna kadar yüzde 2,375’e düşeceği tahmininde bulundular. Bu arada Goldman Sachs ise ilk 25 baz puanlık indiriminin 2024’ün dördüncü çeyreğinde yapılacağını, ardından 2026 ortasına kadar her çeyrekte bir indirim gerçekleştirileceğini öngördü.

Bu öngörü de toplam 175 baz puanlık bir indirime işaret ediyor ve faiz oranlarını yüzde 3,5-yüzde 3,75 bölgesinde düşürüyor.

İlgili Haberler