Küresel piyasalar için 'Merkez' haftası başladı

Küresel piyasalar için 'Merkez' haftası başladı

Küresel piyasalarda bu hafta Fed ve Avrupa Merkez Bankası başta olmak üzere merkez bankalarının faiz kararları takip edilecek. Dolar kritik toplantı öncesinde dar bantta hareketini sürdürürken, Asya borsalarında ise Çin'in teşvikleri yankı uyandırdı.

A+A-

Fed, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve İngiltere Merkez Bankası faiz kararlarının açıklanacağı haftada dolar sınırlı bantta işlem görürken ABD tahvillerinde satış sürüyor.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 düşüşle 1.221 puandan işlem görüyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi gelen satışlarla bir ara yüzde 3,52’ye yükselirken yüzde 3,50 seviyesinde denge buldu.

Asya’da Çin ay takvimi tatilinden ralli ile dönerken Çin Borsaları boğa piyasasına yakın. CSI 300 endeksi yüzde 1 günlük artışla ekim dip seviyesinden yüzde 20 yukarıda kapanışa hazırlanıyor.

Hindistan’da dev holding Adani grubunun, açığa satış yatırımcısı Hindenburg Research’ün yolsuzluk iddialarına 413 sayfalık yanıt vermesine rağmen bazı Adani şirketlerinin hisseleri yüzde 10’dan fazla değer kaybetti. Petrolde sınırlı kayıp, altında ise ılımlı prim var. Demir cevheri Çin talebinin yükseleceği beklentisiyle 7 ayın zirvesini gördü. Bu hafta Fed, AMB ve BOJ kararlarının yanı sıra Cuma günü ABD istihdam verileri izlenecek.

AB’den İran adımı

Avrupa Birliği, Rusya’ya SİHA tedarik eden İran’a yönelik ciddi bir politika değişikliği anlamına gelecek bir adım atmaya hazırlanıyor.

Financial Times’ın haberine göre AB, İran Devrim Muhafızları’nı terör listesine eklemenin hukuki yollarını araştırıyor. Askıya alınan nükleer anlaşmanın tarafları olan Fransa ve Almanya tarafından da desteklenen hamle İran’ın Rusya’ya Ukrayna savaşında kullanılması için silahlı insansız hava aracı tedarikine karşı yapılacak. Bu kararın alınması İran nükleer anlaşmasının yeniden hayata geçmesi umutlarını sona erdirebilir.

FT’ye konuşan AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell bazı üyelerin bu adımı desteklediğini, birçok üyenin de destekleyebileceğini kaydetti. AB’nin hukuk dairesinin üyelere üç hafta içinde adımın hukuki boyutu hakkında taslak görüş yazısı yollaması bekleniyor. Öte yandan ABD’li yetkililer İsrail’in İran hedeflerine yönelik dron saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu.

İran ise İsfahan kentindeki Uzay Araştırmaları Merkezi yakınındaki mühimmat fabrikasına yapılan saldırının az hasar bıraktığını bildirdi.

İlgili Haberler