Küresel piyasalar şahin Fed mesajlarının baskısı altında

Küresel piyasalar şahin Fed mesajlarının baskısı altında

Fed üyesi Neel Kashkari faiz artışlarına son verildiğini söylemeye hazır olmadığını söyledi. Piyasalar Çin sıkıntıları ve şahin Fed mesajlarıyla satıcılı.

A+A-

Çin’deki ekonomik zayıflık ve şahin Fed açıklamaları ile Asya endeksleri bu sabah düşüşe geçti.

Neredeyse tüm önemli hisse senedi endeksleri kayıp yaşarken Hong Kong Hang Seng’in yüzde 1'i aşan düşüşü dikkat çekti. MSCI Çin Endeksi de geçtiğimiz ay teşvik sinyali verilen Politbüro toplantısı sonrası elde ettiği kazançlarını silme yolunda.

ABD’de ise güçlü perakende satış verisini takip eden Fed üyesi Neel Kashkari’nin açıklamaları sonrası ana endeksler %1’in üzerinde kayıpla Salı gününü tamamladı. S&P 500 %1,2 kayıpla günü tamamlarken 4.437 puanla üç ay sonra ilk kez 50 günlük hareketli ortalamasının altına geriledi. Kurlar bu sabah sakin.

Bloomberg Dolar Endeksi 1.240 puanda yatay. Son dönemde dolara karşı dalgalanan Japon yeni ve Çin yuanında da önemli bir hareket gözükmedi.

Perakende satışlar verisi sonrası %5’in üzerine çıkan ve daha sonra gerileyen ABD iki yıllık tahvil getirisi iki baz puan düşüşle bu sabah %4,93 seviyesinde. 10 yıllık getiri ise %4,20 seviyesinde stabil seyrediyor. 

Fed’in faiz patikasına ilişkin mesajlar verdiği Jackson Hole toplantıları yaklaşırken düşüşe geçen enflasyon karşısında daha fazla faiz artışı yapılıp yapılmayacağına yönelik tartışma sürüyor.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari “Faiz artışlarını tamamladık demek için hazır değilim. Ancak doğru yolda ilerlediğimizi söylemek için pozitif işaretler görüyorum. Daha fazlasını yapıp yapmayacağımıza karar vermek için biraz daha bekleyebilir, daha çok veriyi görebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

Kashkari enflasyonun inişe geçtiğini ve iyi bir süreç geçirdiklerini belirtirken “Enflasyon hâlâ çok yüksek seviyede. Yüzde 2 hedefine doğru indiğini görmek için ikna edici kanıtlar görmek isterim” değerlendirmesini yaptı.

Geçtiğimiz hafta Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, rahatsız edici bir veri gelmemesi durumunda sabırlı olup Eylül ayında faizi sabit tutabileceklerini söylemişti.

Ancak her üye “bekle-gör” kampında değil. Fed üyesi Michelle Bowman daha fazla faiz artışına ihtiyaç duyulacağı görüşünde. Yatırımcılar Eylül ayı için büyük oranda faizlerin sabit tutulmasını fiyatlarken kasım ayında faiz artırımını yaklaşık üçte bir ihtimal olarak öngörüyor.

İlgili Haberler