Çin'de yeni konut fiyatları ilk kez düştü piyasaların tadı kaçtı

Çin'de yeni konut fiyatları ilk kez düştü piyasaların tadı kaçtı

Çin'de yeni konut fiyatları bu yıl ilk kez düşerek ekonomik görünümü kararttı.

A+A-

Çin'in yeni konut fiyatları Temmuz ayında bu yıl ilk kez düşerek, daha geniş ekonomik ivmede hızlı bir kayba işaret eden ve faaliyeti desteklemek için daha cesur politika desteğinin aciliyetinin altını çizen bir dizi olumsuz verinin sonuncusu oldu.

Reuters'ın Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) verilerine dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, aylık bazda %0,2'lik düşüş, Haziran ayındaki yatay seyrin ardından geldi. Fiyatlar Haziran ayındaki yatay seyrin ardından bir önceki yıla göre %0,1 geriledi.

Konut fiyatlarındaki düşüş, büyük müteahhitlerin borç krizinin kötüleştiği, emlak yatırımlarının ve konut satışlarının azaldığı bir ortamda gerçekleşti. Çoğu analist önümüzdeki aylarda konut fiyatlarında ve satışlarında daha fazla düşüş beklerken, ekonominin birçok sektörü zayıf talep nedeniyle artan bir baskıyla karşı karşıya olduğundan politika yapıcılar için bir zorluk teşkil ediyor.

Salı günkü veriler, geçtiğimiz ay boyunca zayıf ekonomik göstergelere bir yenisini ekledi ve Çin'deki gözlemcilerin, yetkililerin aşağı yönlü büyüme düşüşünü durdurmak için daha cesur destek önlemleri alması yönündeki çağrılarını artırdı.

Bir zamanlar ekonomik büyümenin temel direklerinden biri olan Çin'in emlak sektörü, müteahhitlere yönelik mali desteğin genişletilmesine ve ilk kez ev alacaklar ile evini yenileyeceklere yönelik teşviklere rağmen zorlanmaya devam ediyor.

Bir önceki ay 38 olan yeni konut fiyatları Temmuz ayında 70 şehir arasında 49'unda bir önceki aya göre düşüş gösterdi.

Geçtiğimiz ay Çin'in üst düzey liderleri bir politbüro toplantısında emlak politikalarını düzenleme sözü verdi. Konut düzenleyicisi de sektörü desteklemek için, ilk kez ev alacaklar için daha düşük konut ipotek oranları ve peşinat oranları ve evlerini yenilemek isteyen kişiler için ipotek sınırlamalarının hafifletilmesi gibi çabaları teşvik etti.

Zhengzhou da dahil olmak üzere bazı şehirler, duyarlılığı desteklemek amacıyla bazı emlak kısıtlamalarını gevşetmiş durumda. Xian ve Fuzhou gibi eyalet başkentleri, ikinci dairelerini satın alacak sakinler için peşinat oranlarında indirim yapmayı düşünüyor.

Goldman Sachs ekonomistleri müşterilerine gönderdikleri bir notta, "Önümüzdeki aylarda, peşinat oranlarının daha da düşürülmesi ve büyük şehirlerde konut satın alma kısıtlamalarının daha da gevşetilmesi de dahil olmak üzere daha fazla konut gevşetme önlemi beklemeye devam ediyoruz" dedi.

Ancak çoğu ekonomist konut satışları ve fiyatlarındaki aşağı yönlü eğilimin bir süre daha devam etmesini bekliyor.

UBS Yatırım Bankası Asya Ekonomisi Başkanı ve Baş Çin Ekonomisti Wang Tao, "Ağustos ayı başındaki yüksek frekanslı veriler emlak piyasasında anlamlı bir iyileşmeye işaret etmiyor" dedi.

Wang, "Ek büyük politika gevşemesi ve/veya mali destek olmaksızın, emlak satışları ve yatırımları daha da zayıflayabilir veya temel varsayımımızda varsayılandan daha uzun süre dipte kalabilir" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler