Küresel piyasalar yeni haftaya pozitif havayla girdi

Küresel piyasalar yeni haftaya pozitif havayla girdi

Çin’in olumsuz ayrışması dışında küresel hisse senetleri ralliyi bu haftaya taşıyor. Japonya'da gündemde yine yene müdahale var.

A+A-

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in yeni yönetimiyle sert düşen Çin endeksleri dışında yeni haftaya hisse senetleri piyasaları pozitif başlıyor. Çin verisi ve Şi’nin şahinlerden oluşan yönetimiyle Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 4’ten fazla düşüş yaşadı.

Onshore yuan yüzde 0,4 değer kaybı yaşarken dolar/yuan 7,2552 ile Ocak 2008’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Çin CSI 300 endeksi de yüzde 2 geriledi. Çin dışındaki Asya endekslerinde ılımlı hareketler var.

Japon Topix yüzde 0,4, Güney Kore Kospi ise yüzde 1 artıda.

Geçtiğimiz haftayı hazirandan beri en iyi performansla kapatan Wall Street endekslerinde ise vadeliler pozitif açılışa işaret ediyor.

Sterlin ve yendeki kazançların kısa soluklu olmasıyla Bloomberg Dolar Endeksi sabah saatlerinde yüzde 0,4 yükseliyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi dört baz puan düşüyor ve yüzde 4,18’e geriliyor. Petrol fiyatları sert hareketler sergilemezken spot altında sınırlı kayıp görüldü.

Yende müdahale gündemi

Japon yeni dolara karşı cuma günü olduğu gibi bugün de hızla değer kazanırken yeni bir müdahalenin de sinyalini vermiş oldu.

Dolar/yen kuru haftanın ilk gününde bir ara 145,56’ya kadar geriledi. Yüzde 1,3 değer kazanan yen Mart 2020’den bu yana en hızlı yükselişi yaşadı ancak ardından kur tekrar 149 seviyelerine geri döndü.

Cuma günkü harekete benzer bir şekilde yenin değer kazanması müdahale ihtimalini kuvvetlendirdi. Maliye Bakanı Shunichi Suzuki spekülatörlerle mücadelelerinin süreceğini, aşırı kur hareketlerine tolerans göstermeyeceklerini söylese de bugünkü olası bir müdahaleyi teyit etmedi.

Financial Times’a göre Japon yetkililer geçtiğimiz hafta para birimini savunmak için 30 milyar dolar harcadı. Kurdan sorumlu en üst düzey yetkili, Masato Kanda da “Müdahale olup olmadığı yönünde yorum yapmayacağım” açıklamasını yaptı.

Bu haber toplam 703 defa okunmuştur
İlgili Haberler