ABD‘de dรผn รretici Fiyat Endeksi (รFE) nisanda aylฤฑk yรผzde 0,5 ve yฤฑllฤฑk yรผzde 11 arttฤฑ. รlkede, Tรผketici Fiyat Endeksi’nin (TรFE) ardฤฑndan beklentilerin รผzerinde artฤฑล kaydeden รFE verisi de fiyatlar รผzerinde yukarฤฑ yรถnlรผ baskฤฑlarฤฑn sรผreceฤine iลaret etti.
รin’de yeni tip koronavirรผs (Kovid19) salgฤฑnฤฑ ve Avrupa’da jeopolitik riskler de gรผndemin odaฤฤฑndaki yerini korurken, kรผresel รงapta aรงฤฑklanan verilerin enflasyonist baskฤฑlarฤฑn sรผreceฤine iลaret etmesi merkez bankalarฤฑnฤฑn para politikalarฤฑna yรถnelik belirsizlikleri artฤฑrdฤฑ.
ABD Merkez Bankasฤฑ (Fed) Baลkanฤฑ Jerome Powell, dรผn yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, gelecek iki toplantฤฑda 50 baz puanlฤฑk faiz artฤฑrฤฑmฤฑna gidilmesinin uygun olacaฤฤฑnฤฑ yinelerken, “Faiz oranlarฤฑnฤฑ biraz daha erken yรผkseltmemiz muhtemelen bizim iรงin daha iyi olurdu.” dedi. San Francisco Fed Baลkanฤฑ Mary Daly, gelecek iki toplantฤฑda faiz oranlarฤฑnฤฑ yarฤฑm puan artฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑ destekleyerek finansal koลullarฤฑn daha da sฤฑkฤฑlaลtฤฑฤฤฑnฤฑ gรถrmek istediฤini sรถyledi.
Bankanฤฑn para politikasฤฑ sฤฑkฤฑlaลtฤฑrma hฤฑzฤฑ ve enflasyonun seyri konusundaki yรถnlendirmelerine iliลkin soru iลaretlerinin artmasฤฑ, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn gรผvenli liman arayฤฑลฤฑnฤฑn sรผrmesine ve dolara olan talebin gรผรงlรผ kalmasฤฑna neden oldu. Dolar endeksi dรผn 104,9’a kadar รงฤฑkmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan bugรผn 104,6 ile yaklaลฤฑk 20 yฤฑlฤฑn en yรผksek seviyesindeki hareketine devam ediyor. ABD’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi dรผn yรผzde 2,82 ile 2 haftanฤฑn en dรผลรผk seviyesine inmesinin ardฤฑndan yรผzde 2,89’da dengelendi.
Bu geliลmelerle New York borsasฤฑnda dรผn oynaklฤฑฤฤฑn yรผksek seyrettiฤi ve gรผne dรผลรผลle baลlayan endekslerin tepki alฤฑmlarฤฑyla kayฤฑplarฤฑnฤฑn bir kฤฑsmฤฑnฤฑ telafi ettiฤi gรถrรผldรผ. Dow Jones endeksi yรผzde 0,33 ve S&P 500 endeksi yรผzde 0,13 deฤer kaybederken, Nasdaq endeksi kapanฤฑลa yakฤฑn artฤฑya geรงti ve yรผzde 0,06 yรผkseldi.
Avrupa tarafฤฑnda, dรผn Rusya’nฤฑn Batฤฑlฤฑ รผlkelere yaptฤฑrฤฑm aรงฤฑklamalarฤฑ ile enerji fiyatlarฤฑnda hฤฑzlฤฑ yรผkseliล yaลanฤฑrken, temmuz vadeli doฤal gaz kontratlarฤฑ 117 avroyu gรถrmesinin ardฤฑndan 107 avro seviyesinde dengelendi. Dolardaki yรผkseliลin etkisiyle avro ve sterlindeki kayฤฑplar da devam etti. Avro/dolar paritesi 1,0354 ile Ocak 2017’den, sterlin/dolar paritesi de 1,2166 ile Mayฤฑs 2020’den bu yana en dรผลรผk seviyeyi gรถrdรผ. Almanya’da DAX 30 endeksi yรผzde 0,64, Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 1,01 ve ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yรผzde 1,56 deฤer kaybetti.
Asya tarafฤฑnda, รin’de Kovid-19 salgฤฑnฤฑ tedbirlerinin devam etmesi baskฤฑ unsuru olarak gรผndemdeki yerini korusa da pay piyasalarฤฑnda yeni gรผn pozitif baลladฤฑ. Endekslerdeki yรผkseliลte, รin Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn faiz indirimlerine devam edebileceฤi beklentilerinin gรผรงlenmesi etkili oldu. Kapanฤฑลa yakฤฑn รin’de ลanghay bileลik endeksi yรผzde 0,5, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yรผzde 2,6, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yรผzde 2 yรผkseldi.
Yurt iรงinde ise kรผresel piyasalardaki negatif seyre paralel dรผn satฤฑcฤฑlฤฑ bir seyir izleyen Borsa ฤฐstanbul’da, BIST 100 endeksi, gรผnรผ yรผzde 2,57 deฤer kaybฤฑyla 2.390,98 puandan tamamladฤฑ. Dolar/TL ise dรผn รถnceki kapanฤฑล seviyesine gรถre yรผzde 0,4 artฤฑลla 15,3808’den kapanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan bugรผn bankalararasฤฑ piyasanฤฑn aรงฤฑlฤฑลฤฑnda 15,4250’den iลlem gรถrรผyor.
Analistler, kรผresel ekonomik bรผyรผme ve enflasyonist baskฤฑlara iliลkin endiลeler devam ederken merkez bankalarฤฑnฤฑn para politikalarฤฑna yรถnelik gรผvenin de sorgulandฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, bu durumun yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn riskli varlฤฑklardan kaรงma eฤiliminin sรผrmesine neden olduฤunu, oynaklฤฑฤฤฑn bir mรผddet daha gรผndemde kalabileceฤini sรถyledi.
Bugรผn Fed ve Avrupa Merkez Bankasฤฑ (ECB) yetkililerinin aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑn takip edileceฤini aktaran analistler, veri gรผndeminde ise yurt iรงinde sanayi รผretimi, yurt dฤฑลฤฑnda ABD’de Michigan รniversitesi tรผketici gรผven endeksi ile Avro Bรถlgesi’nde sanayi รผretiminin รถne รงฤฑkacaฤฤฑnฤฑ bildirdi.
Analistler, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 2.350 seviyesinin destek, 2.470 puanฤฑn direnรง konumunda bulunduฤunu ifade etti.
AA Finans’ฤฑn anketine katฤฑlan ekonomistler, takvim etkisinden arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑล sanayi รผretim endeksinin martta yฤฑllฤฑk yรผzde 9,4 artmasฤฑnฤฑ bekliyor. Ekonomistler, martta arฤฑndฤฑrฤฑlmamฤฑล sanayi รผretim endeksinin de yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 8,1 artacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrรผyor.
Piyasalarda bugรผn takip edilecek veriler ลรถyle:
10.00 Tรผrkiye, mart ayฤฑ sanayi รผretimi
10.00 Tรผrkiye, mart ayฤฑ perakende satฤฑล hacmi
12.00 Avro Bรถlgesi, mart ayฤฑ sanayi รผretimi
15.30 ABD, nisan ayฤฑ ithalat fiyat endeksi
17.00 ABD, Michigan รniversitesi tรผketici gรผven endeksi







