Küresel piyasalarda pozitif hava ağır basıyor

Küresel piyasalarda pozitif hava ağır basıyor

Küresel piyasalarda ABD ekonomisine yönelik 'yumuşak iniş' senaryosu risk iştahını desteklemeye devam ediyor.

A+A-

MSCI Asya Pasifik endeksi yükselişini yedinci işlem gününe taşırken Ocak ayından bu yana en uzun yükseliş serisini yakaladı. Rallide Japonya, Avustralya ve Güney Kore Borsaları etkili oldu.

Çin hisseleri Caixin imalat PMI verisinin 49,2 ile daralmaya işaret etmesi sonrası olumsuz ayrıştı. ABD hisse vadelileri yatay seyirde.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 yükselişle 1.220 puan üzerinde. Bir dizi faiz artışı sonrası Avustralya Merkez Bankası’nın faizi yüzde 4,10’da sabit tutması üzerine Avustralya doları yüzde 0,7 ile bu sabah dolara karşı en çok kaybı yaşayan gelişmiş ülke para birimi. Gelişmekte olan piyasalarda Güney Afrika randında yüzde 0,5’lik kayıp da dikkat çekti. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 3,95’te yatay.

Dikkatler Japonya Merkez Bankası'nda

Getiri eğrisi kontrolünde esnekliğe giderek sıkılaşma yönünde ilk adımı atan Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) yeni adımları başta tahvil piyasaları olmak üzere küresel piyasalarda sarsıcı etki yaratabilir.

Ancak BOJ’u izleyen ekonomistler bu sene yeni bir adım beklemiyor. Bloomberg anketine katılan 41 ekonomistin yüzde 90’ı BOJ adımlarının geçtiğimiz Cuma günü alınan kararlarla sınırlı kalacağı görüşünde.

Ekonomistlerin çoğu 2024’ün de ötesine kadar faizde sıkılaştırma beklemezken ankete katılan ekonomistlerin yüzde 26’sı Nisan 2024’te sıkılaştırma adımı gelebileceğini öngördü. Ekonomistlerin yüzde 78’ine göre bundan sonraki ilk adım getiri eğrisi kontrolünün kaldırılması olacak.

Japonya’nın sıkılaştırma süreci küresel tahvil piyasaları için büyük önem taşıyor. Yaklaşık üç trilyon dolarlık Japon yatırımı ülke dışındaki tahvillere yapılmış durumda ve olası sıkılaştırma süreci bu yatırımların Japonya’ya dönüşü ile sonuçlanabilir.

İlgili Haberler