Japon yeni üç haftanın en düşük seviyesine geriledi

Japon yeni üç haftanın en düşük seviyesine geriledi

Tüccarlar Japonya Merkez Bankası'ndaki değişimi tartarken Japon yeni 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

A+A-

Tüccarlar Japonya Merkez Bankası'nın geçen hafta getiri eğrisi kontrol politikasını değiştirmek için attığı adımları düşünürken yen Salı günü üç haftanın en düşük seviyesine gerilerken, Avustralya doları Avustralya Merkez Bankası'nın politika kararı öncesinde yumuşak seyretti.

Yen, BOJ'un onlarca yıllık büyük parasal teşviklerden yavaş yavaş uzaklaşmaya doğru bir adım daha attığı ve sabit oranlı operasyonlarda 10 yıllık Japon devlet tahvillerini önceki oran olan %0,5 yerine %1,0'den satın almayı teklif edeceğini açıkladığı Cuma gününden bu yana sıra dışı bir yolculuk yapıyor.

Asya para birimi dolar başına 142,80 ile en düşük seviyeyi gördü. Son olarak %0,26 düşüşle dolar başına 142,66 seviyesindeydi. Japonya'nın gösterge 10 yıllık devlet tahvili getirisi Pazartesi günü dokuz yılın en yüksek seviyesine çıktı ve merkez bankasını yükselişi durdurmak için ek alım operasyonları düzenlemeye yöneltti.

Hong Kong'daki UBP'nin kıdemli Asya ekonomisti Carlos Casanova bir notunda, "Piyasalar BOJ'un önümüzdeki aylarda ne kadar 'esnek' olacağını test edebilir" dedi ve ince değişikliklerin BOJ'un 2023'te YCC (getiri eğrisi kontorlü) hedefini değiştirmeye hazırlanıyor olabileceğine işaret ettiğini ekledi.

Casanova ayrıca "Kumdaki yeni çizgi %1 olduğuna göre, YCC bandını bu seviyede genişletmek mantıklı olacaktır." dedi.

Asya saatlerinde yatırımcıların dikkati Avustralya Merkez Bankası'nın politika kararında olacak.

Piyasalar genel olarak politika yapıcıların faiz oranlarını sabit tutmasını bekliyor, ancak ekonomistlerin küçük bir çoğunluğu enflasyonun bir süre daha yapışkan kalacağını savunarak faiz artırımını destekliyor. Avustralya doları Temmuz ayında %0,8 yükseldikten sonra %0,06 düşüşle 0,672$'a geriledi.

Commonwealth Bank of Australia stratejisti Kristina Clifton, RBA kararının bir başka yakın görüşme olacağını söyledi ve tarihin, RBA'nın tam olarak beklenmediği bir zamanda artış yapması durumunda Aussie'nin %0,8 civarında yükselebileceğini gösterdiğini belirtti.

Clifton "Ancak, zayıf küresel ekonomik görünüm göz önüne alındığında, RBA sonrası Aussie'deki herhangi bir gücün kısa ömürlü olmasını bekliyoruz." sözlerini kaydetti.

Bu arada, Pazartesi günü açıklanan Federal Rezerv anket verileri, ABD bankalarının ikinci çeyrekte hem işletmelerden hem de tüketicilerden daha sıkı kredi standartları ve daha zayıf kredi talebi bildirdiğini gösterdi.

Fed'in üç ayda bir düzenlediği Kıdemli Kredi Yetkilileri Görüş Anketi (SLOOS) de bankaların 2023'ün geri kalanında standartları daha da sıkılaştırmayı beklediğini göstererek artan faiz oranlarının ekonomi üzerinde etkili olduğuna dair kanıtlara bir yenisini ekledi.

CBA'dan Clifton, sıkı kredi standartlarının yükselen faiz oranlarının etkilerini artırabileceğini ve bu yılın ilerleyen dönemlerinde ABD'de bir resesyona katkıda bulunabileceğini söyledi.

Dolar, para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında %0,059 artışla 101,93 seviyesine yükselerek son üç haftanın zirvesine yaklaştı. Endeks Temmuz ayında %1 düşüş gösterdi.

Bu arada, Temmuz ayında %1,1 değer kazanan Sterlin gün içinde %0,08 düşüşle en son 1,2827$ seviyesindeydi. İngiltere Merkez Bankası'nın Perşembe günkü politika toplantısı, piyasaların 25 ve 50 baz puanlık bir artış arasında eşit olarak bölünmesiyle gündemde.

Euro %0,06 düşüşle 1,0986$ olurken, kivi %0,14 düşüşle 0,620$'a geriledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler