Küresel resesyon kapıda mı?

Küresel resesyon kapıda mı?

Ekonomistler küresel büyüme tahminlerini düşürüyorlar

A+A-

Dünyanın önde gelen merkez bankalarının faizleri indirme konusunda tereddüt etmesi nedeniyle ekonomistler 2024 yılı için dünya ekonomik büyümesi tahminlerini aşağı yönlü revize etmeye başladı..

Faiz oranlarının sürekli yükselmesi büyük ekonomilerde beklenen büyümeyi yavaşlatacak gibi görünüyor. Consensus Economics danışmanlık şirketi, 2024 yılı küresel büyüme tahminini yüzde 2,4'ten yüzde 2,1'e düşürdü.

Ekonomistler, güçlü tüketici talebi ve işgücü piyasalarındaki performans nedeniyle bu yıl için beklentilerini yükselttiler. Ancak 2023 yılında daha güçlü bir ABD ekonomisi ve enflasyon kombinasyonunun gelecek yıl için not indirimlerine yol açacağı öngörülüyor.

Ekonomistlerin bazı temel etkilerden kaynaklı olarak 2024'teki yavaşlamanın süreceğini  ifade eden Capital Economics'in kıdemli küresel ekonomisti Simon MacAdam, büyümenin nispeten yatay kalacağını belirtti. Citigroup'un baş ekonomisti Nathan Sheets ise birçok ülkede, ABD dahil, durgunluğun yaşanacağını ancak daha geç olacağını söyledi.

İlgili Haberler