Martta EM piyasalarından 9,8 milyar dolar çıktı

Martta EM piyasalarından 9,8 milyar dolar çıktı

Gelişmekte olan piyasalardan martta Çin etkisiyle 9,8 milyar dolar fon çıkışı yaşandı

A+A-

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından Salı günü yayınlanan bir rapora göre, gelişmekte olan piyasalar, yatırımcıların Çin varlıklarını terk etmesi ve son jeopolitik olaylarla ilgili artan endişe nedeniyle Mart ayında bir yıl içinde ilk portföy çıkışlarını yaşadı.

IIF verilerine göre, gelişmekte olan piyasalar için yabancı net portföy çıkışları, Şubat ayındaki 13,3 milyar dolarlık girişin ardından Mart ayında 9,8 milyar dolara ulaştı. Gelişmekte olan hisse senetleri 6,7 milyar dolar kaybederken, tahviller 3,1 milyar dolar geriledi.

IIF, Çin'den 11,2 milyar dolarlık tahvil ve 6,3 milyar dolarlık hisse senedi çıkışını, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin varlıklarından uzakta bir "piyasa rotasyonu öneren benzeri görülmemiş bir dinamik" olarak değerlendirdi. Söz konusu ay, Çin varlıklarında Eylül 2020'den bu yana ilk kez hisse senedi çıkışları görüldü.

IIF ekonomisti Jonathan Fortun yaptığı açıklamada, "Kesin sonuçlar çıkarmak için erken olsa da, Çin'den çıkışların zamanlaması, yabancı yatırımcıların risklerini yeniden değerlendirebileceğini ve tercihlerde bir rotasyonun oluşmaya başlayabileceğini gösteriyor. Genel olarak, yılın ilk çeyreği, yatırımcıların daha seçici olduğunu gördük. Çünkü daha sıkı parasal koşullar ve artan enflasyon nedeniyle "yüksek risk duyarlılığı" artıyor." dedi.

Çin hariç gelişmekte olan piyasalarda, 8,2 milyar dolarlık net tahvil girişi ve 400 milyon dolardan az bir marjinal hisse çıkışı görüldü. Mart raporu, Rusya için özel rakamlar içermiyordu.