Mastercard hakkında antitröst soruşturması

Mastercard hakkında antitröst soruşturması

Mastercard, ABD'de rekabeti ihlal nedeniyle haklarında soruşturma başlatıldığını açıkladı

A+A-

Mastercard, ABD Adalet Bakanlığı'nın şirketin ABD'deki banka kartı programını ve diğer ödeme ağlarıyla olan rekabetini inceleyen bir rekabet soruşturması yürüttüğünü açıkladı.

Şirketin yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığı Rekabet Bölümü'nden, bir dava soruşturma talebi aldıklarını, bu talebin hükümetin endişesini ABD banka kartı programı ve rakiplerle rekabetle ilgili olduğunu belirtmek dışında daha fazla ayrıntıya girmeden ifade etti.

"Mastercard, Adalet Bakanlığı ile dava soruşturma talebi bağlamında işbirliği yapıyor" derken Adalet Bakanlığı konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Visa Inc, Ocak ayında Adalet Bakanlığı'nın kendilerinden ABD banka kartı uygulamaları ve diğer ödeme ağlarıyla rekabet hakkında belge talep ettiğini açıklamıştı 2021 başlarında başlayan soruşturma, ABD'nin, kredi kartı şirketinin banka kartı piyasasında rekabete aykırı uygulamalar kullanıp kullanmadığını araştırdığı haberlerinin ardından geldi.

Antitröst soruşturması nedir?

Antitröst soruşturması, rekabet hukuku ve düzenlemelerine uygunluğu denetlemek ve potansiyel rekabete aykırı eylemleri veya uygulamaları araştırmak amacıyla bir devlet veya düzenleyici kurum tarafından başlatılan resmi bir incelemedir. Antitröst soruşturmaları, şüpheli tekel oluşumları, haksız rekabet, fiyat ayarlamaları, piyasa manipülasyonları ve diğer rekabete aykırı faaliyetlerin tespiti ve önlenmesi için yapılır.

Soruşturma sürecinde, düzenleyici kurum veya devlet, şirketlerden belge ve bilgi talep edebilir, tanıklarla görüşebilir ve gerekirse dava açabilir. Soruşturma sonucunda, eğer rekabete aykırı eylemler tespit edilirse, ilgili şirketlere ceza uygulanabilir, düzenlemelere uymaları için zorunlu hale getirilebilir veya bazı durumlarda şirketlerin yapılarının değiştirilmesi istenebilir.

Antitröst soruşturmaları, piyasadaki adil rekabeti korumak ve tüketicilere daha fazla seçenek, daha düşük fiyatlar ve daha yüksek kalite sunmak amacıyla düzenleyici kurumlar tarafından yürütülür. Türkiye'de Rekabet Kurumu, antitröst soruşturmalarını gerçekleştiren ve yürüten ana düzenleyici kurumdur.

 

İlgili Haberler