McDonald's fiyatlara zam yaptı müşteriler menüyü daralttı

McDonald's fiyatlara zam yaptı müşteriler menüyü daralttı

McDonald's CEO Chris Kempczinski yaptığı açıklamada, müşterilerin bazı pazarlarda yüksek fiyatlara karşı çıktığını ve siparişlerine daha az menü öğesi eklediğini söyledi.

A+A-

McDonald's hisseleri Salı günü hafif bir düşüş yaşadı, ancak hisse senedi 52 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. McDonald's bu yıl şimdiye kadar yaklaşık %10 yükseldi.

Kempczinski'nin yorumları, tüketici şirketlerinin ilk çeyrekte artan fiyatlara karışık tepkiler verdiği bir dönemde geldi. Örneğin, Coca-Cola içeceklerinin fiyatlarını artırmaya devam ettiği için talepte sessiz bir tepki gördü. Rakip PepsiCo
Öte yandan, Şubat ayında fiyatları daha fazla artırmayacağını açıkladı ancak fiyat veya kur değişiklikleri hariç tutulduğunda ilk çeyrek hacminde %2'lik bir düşüş bildirdi.

Yaklaşık bir yıldır şirketler, özellikle Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin emtia fiyatlarını yükseltmesinin ardından, enflasyonu azaltmak için fiyatları artırıyor. Ancak enflasyon düşse bile tüketicilerin harcama alışkanlıkları da değişiyor. Coca-Cola CEO'su James Quincey Pazartesi günü şirketin konferans görüşmesinde yaptığı açıklamada, düşük işsizlik ve benzin fiyatlarındaki iyileşmelere rağmen enflasyon ve yüksek mortgage oranlarının birçok tüketici için en önemli konular olduğunu söyledi.

Kempczinski, tüketicilerin daha yüksek fiyatlara karşı gösterdiği direncin, fiyatlandırma stratejisini belirlemek için kullandığı modellerin "senaryo dışına" çıkmasından kaynaklandığını söyledi.

CNBC'nin "Squawk on the Street" programında yaptığı açıklamada, "Fiyatlandırma gücümüzün olduğunu bildiğimiz yerlerde oldukça iyi iş çıkarıyoruz, ancak belki biraz daha hassas olan alanlarda fiyatlandırma yapmaya çalıştığımızda, tüketicinin bunu geri ittiğini görüyoruz" dedi.

Ayrıca Kempczinski, müşterilerin siparişlerine patates kızartması gibi ekstralar ekleme olasılığının azaldığını söyledi. Kempczinski'ye göre işlem başına alınan ürün miktarı düşük tek haneli rakamlara düştü.

Ancak tüketiciler büyük ölçüde hala Big Mac ve McNuggets almaya devam ediyor. Fast-food devi, ABD trafiğinde üst üste üçüncü çeyrekte de büyüme kaydetti ve tüm gelir gruplarında pazar payı kazanıyor.

Ayrıca McDonald's, hem yüksek fiyatları hem de artan talep sayesinde Wall Street'in ilk çeyrek kazanç ve gelir tahminlerini aştı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler