Merkez bankası kararları öncesi yen baskı altında

Merkez bankası kararları öncesi yen baskı altında

Dolar ve Euro merkez bankası toplantılarıyla dolu bir haftaya sağlam bir başlangıç yaparken yen ise yatırımcıların Avrupa ve ABD'de politika yapıcılar faiz artırırken Japonya Merkez Bankası'nın tek başına kalacağı beklentisiyle zorlandı.

A+A-

Fed Çarşamba günü bir toplantı gerçekleştirecek, bunu bir gün sonra Avrupa Merkez Bankası ve Cuma günü Japonya Merkez Bankası izleyecek.

Reuters'ın Japonya Merkez Bankası'nın getiri eğrisi kontrol politikasını değiştirmeme eğiliminde olduğuna dair haberinin ardından yen geçen hafta dolar ve çapraz kurlar karşısında değer kaybetmişti, ancak toplantının bir risk olarak belirmesiyle volatilite göstergeleri yükseldi.

Yen, Pazartesi günü erken saatlerde dolar karşısında 141,71 ve euro karşısında 157,58 seviyelerinde kayıplar yaşarken, 158,04 ile geçen haftanın 15 yılın en düşük seviyesinin çok üzerinde değildi ve İsviçre frangı karşısında da geçen haftanın rekor düşük seviyesinden çok uzakta değildi.

Euro Pazartesi günü 1,1128 dolarda tutundu. ABD dolar endeksi 101,04 seviyesinde sabit kaldı.

BNY Mellon'da piyasalar stratejisi başkanı olan Bob Savage, "Geçtiğimiz hafta piyasalar, ABD piyasaları için (Fed'in) artırımlarını sonlandırdığı ve ardından resesyon olmadan TÜFE'de istikrarlı bir düşüş gördüğü yumuşak iniş senaryosuna inanmaya devam etti" dedi.

Savage "ECB'nin de Almanya'daki teknik durgunluğun hafiflemesi ve başka yerlerde büyümenin devam etmesiyle sona yaklaşması bekleniyor. BOJ'un değişimden bahsettiği ancak fazla bir şey yapmadığı görülüyor." şeklinde konuştu.

Yen'in Cuma günkü düşüşü doların Avustralya ve Yeni Zelanda doları karşısında kazanç sağlamasına yardımcı oldu ve Pazartesi günü erken saatlerde son zamanların en düşük seviyeleri yakınında sabit kaldılar. Avustralya doları 200 günlük hareketli ortalaması olan 0,6722$'dan destek alıyordu.

Cuma günü 200-dma değerinin altına inen kivi 0,6172$'da kaldı. Merkez bankasının faiz artırımını tamamladığına inanması ve Çin'in salgın sonrası toparlanmasının hayal kırıklığına uğramasıyla ihracat fiyatlarının gerilemesi nedeniyle baskı altında.

ANZ analistleri, "Süt ürünleri fiyatları baskı altında kaldığı sürece, Yeni Zelanda dolarının gelişmesi pek olası değil," dedi.

Veri cephesinde, tüccarlar Pazartesi günü işlem günü boyunca dünya genelinde açıklanacak Satın Alma Müdürü Endeksi rakamlarını izleyecek.

Bu haber toplam 439 defa okunmuştur
İlgili Haberler