Moody's yatırımcıları bankalar için uyardı mı

Moody's yatırımcıları bankalar için uyardı mı

Moody's'in ABD bankalarına yönelik uyarısı iyimser yatırımcılar için bir uyandırma çağrısı.

A+A-

ABD banka hisselerinde bu hafta yaşanan düşüş, opsiyon piyasasındaki yatırımcıları şaşırttı ve banka yatırımcılarının daha birkaç ay önce krizde olan sektöre karşı biraz fazla rahat olup olmadıkları konusunda soru işaretleri yarattı.

Derecelendirme kuruluşu Moody's'in bazı ABD'li bölgesel kredi kuruluşlarının kredi notlarını düşürmesi ve bazı bankacılık devlerini potansiyel not indirimi için incelemeye almasının ardından ABD banka hisseleri Salı günü düştü.
Kuruluş, faiz oranları yüksek kaldıkça, fonlama maliyetleri arttıkça ve potansiyel bir resesyon yaklaştıkça kredi verenlerin para kazanmalarının zorlaşacağı uyarısında bulundu. Ayrıca bazı kredi kuruluşlarının ticari gayrimenkule maruz kalmasını da bir risk olarak gösterdi.

Bazı yatırımcılar hazırlıksız yakalandı

Bir gün önce, opsiyon yatırımcılarının iki büyük sektör borsa yatırım fonunun (ETF) - SPDR S&P Bank ETF (KBE.P) ve SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE.P) - hisselerindeki kısa vadeli dalgalanmalara ilişkin beklentileri, Mart ayında Silikon Vadisi Bankası'nın çöküşünden bu yana en düşük seviyeye ulaştı ve Cboe'nin opsiyon analiz hizmeti Trade Alert'ten alınan verilere göre sektörün görünümü hakkında çok az yatırımcı endişesine işaret etti.

Salı günü, SPDR S&P Bölgesel Bankacılık ETF'sinin (KRE.P) opsiyon bazlı 30 günlük zımni volatilitesi Pazartesi günkü %28,9 seviyesinden %31,1'e yükseldi. Çarşamba günü geç saatlerde %30,7'ye ulaşan bu gösterge, yatırımcıların hisselerin ne kadar dalgalanmasını beklediğini gösterirken, Mart ayında ulaşılan %82'lik en yüksek seviyenin hala oldukça altında bulunuyor.

Interactive Brokers'ın baş stratejisti Steve Sosnick, yatırımcıların sektördeki risklerle barışmış göründüğünü ve ya zaten banka riskini azalttıkları ya da yeni kötü haberler konusunda çok endişeli olmadıkları için savunma pozisyonuna odaklanmadıklarını söyledi.


Risk neredeyse fiyatlanmıyor

Trade Alert'e göre, Çarşamba günü itibariyle her bir alım opsiyonuna karşı yaklaşık 1,5 satım opsiyonu açıkken, pozisyon alma son dört yılın yaklaşık %80'inde olduğundan daha az savunmacı ve her bir alım opsiyonuna karşı 4'ten fazla satım opsiyonunun açık olduğu Mart ayından çok farklı.

Alım opsiyonları gelecekte sabit bir fiyattan hisse satın alma hakkı verir ve genellikle hisselerin yükseleceğine dair bahis oynamak için kullanılır. Satım opsiyonları ise hisse satma hakkı verir ve aşağı yönlü ya da savunmacı bir görüşü ifade eder.

S&P 500 Bankalar endeksi (.SPXBK), S&P 500 Endeksi (.SPX) için %17'lik bir kazançla karşılaştırıldığında yıl için yaklaşık %3 düşerken, Mayıs ayı başlarında dokunduğu çok yılların en düşük seviyelerinden yaklaşık %17 yükseldi.

Aptus Capital Advisors Portföy Yöneticisi David Wagner, Moody's'in not değişikliklerine atıfta bulunarak, "Bu daha çok bu alanda rehavete kapılan yatırımcılar için bir uyarı niteliğinde" dedi.

RİSKLER ARTIYOR
Bu yılın başlarında üç orta ölçekli ABD bankasının çöküşü ve daha küçük kredi verenlerden rekor mevduat çıkışları, yatırımcıların daha geniş bankacılık sektörü hakkındaki endişelerini tetikledi, ancak Mayıs ayından bu yana başka banka iflaslarının olmaması ve dirençli ekonomik veriler yatırımcı duyarlılığının desteklenmesine yardımcı oldu.

Yine de, devam eden pandemi boşlukları ve yüksek faiz oranlarından zarar gören ticari gayrimenkul ofis sektörüne maruz kalma ve mevduat kaçışını sürdürmenin artan maliyeti de dahil olmak üzere riskler devam ediyor.

"Ticari gayrimenkul yatırımcılar için odak noktalarından biri. Bunun sonuçlanması uzun zaman alacak ve... şu anda bankalar için en büyük risk faktörlerinden biri," diyor Autonomous Research analisti David Smith.

"Mevduat dağılımında bir değişiklik oldu ve bu da daha yüksek fonlama maliyetine yol açarak endişe kaynağı olmaya devam ediyor" diye ekledi.

Analistler ayrıca, bazı kreditörler için kısa vadeli sermaye baskısına neden olabileceğinden, yaklaşan yeni yasal sermaye artışlarından kaynaklanan bazı risklerin düşük fiyatlandırılmış olabileceğine inanıyor.

Ancak bazı yatırımcılar en büyük risklerin çoğunlukla kısa vadeli olduğunu söyledi.

Bir dizi büyük kredi kuruluşunda hisse senetleri bulunan Zacks Investment Management'ta müşteri portföyü yöneticisi olan Brian Mulberry, kazançların artmasının beklendiği 12 ila 18 ay sonrasına baktığını söyledi.

"Yakın vadede, genel olarak bankalar hakkında temkinli olmak için nedenler var ve uygun olan yerlerde değişiklikler yaptık" dedi.

"Faiz oranları yükseldikçe bankaların karlılığı üzerinde daha fazla baskı oluşuyor, yine de bunu tüm bankacılık sisteminin çökeceği bir ödeme gücü sorunu olarak görmüyoruz." (Reuters)

Bu haber toplam 705 defa okunmuştur
İlgili Haberler