Morgan Stanley: Faiz politikasında inat edilirse TL dolar karşısında yüzde 29 eriyebilir

Morgan Stanley: Faiz politikasında inat edilirse TL dolar karşısında yüzde 29 eriyebilir

Morgan Stanley, Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimin ikinci turunda galip gelmesinin ardından, faizleri düşük tutmaya yönelik olağan dışı para politikalarını sürdürmesi durumunda liranın dolar karşısında %29 değer kaybedebileceği uyarısını yaptı

A+A-

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla piyasalar, yeni ekonomi yönetimine ve izlenecek politikalara odaklandı. Uzmanlar, bu yöndeki haber akışına bağlı olarak piyasada hareketliliğin artabileceği görüşünde. Morgan Stanley analistleri Hande Küçük ile Aline Slyusarchuk’un yatırımcı notuna göre, ekonomi politikalarının yönü değişmezse, TL dolar karşısında 26 seviyesine beklenenden çok daha kısa sürede gerileyebilir. Yıl sonundaysa dolar/TL’de 28 seviyesi görülebilir.

Ekonomi gazetesinin aktardığına göre Morgan Stanley’in yatırımcı notunda, “Türkiye’nin yüksek dış finansman ihtiyaçları, makro risklerin devam etmesine neden olacak ve mevcut makro politika çerçevesi değişmedikçe, küresel şoklara (emtia fiyatları, Fed) ve bölgesel ortaklardan gelen döviz girişlerinin kullanılabilirliğine karşı artan bir hassasiyetle karşı karşıya kalınacak” dendi.

Ekonomi politikası yakından izleniyor

Yatırımcılar, seçim sonrası Türkiye’de izlenecek ekonomi politikalarını yakından izliyor. Erdoğan’ın yaklaşan yerel seçimler öncesinde ortodoks ekonomi politikasına dönüp dönmeyeceği, döviz kurlarının ve piyasaların yönünde belirleyici olacak. Londra merkezli danışmanlık firması Teneo Intelligence'ın eş başkanı Wolfango Piccoli ise bu seçim sonucunun ardından Erdoğan'ın ekonomide tam bir ortodoks yaklaşımı benimsemesinin pek olası olmadığını ama Mart 2024'teki yerel seçimler öncesi bazı ayarlamaların yapılabileceğini söyledi.

Faizlerin artması gerekeceğini belirten İngiltere'nin önde gelen bankalarından Barclays analisti Ercan Ergüzel, şu an yüzde 8,5 olan TCMB politika faizinin sene sonuna kadar yüzde 36'ya yükseltilmesini beklediğini aktardı.

İlgili Haberler