Müjde, elektriğe iki ay zam yok!

Müjde, elektriğe iki ay zam yok!

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz 2018 ve 2019'de toplam yüzde 72 zam gelen elektriğe yıl sonuna zam gelmeyeceği müjdesini verdi.

A+A-

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz 2018 ve 2019'de toplam yüzde 72 zam gelen (konutlarda) elektriğe yıl sonuna zam gelmeyeceği müjdesini verdi.

Bloomberg HT'ye elektrikte üst üste yapılan zamları değerlendiren Yılmaz enerji zamlarını yaparken maliyetleri dikkate aldıklarını söyledi. Yılmaz "elektriğin maliyetinin altında satışları beklemek doğru değil. Enerjinin üretim maliyetlerine bakınca zararına satış yapmak eşyanın tabiatına aykırı. Ekonomiye de aykırı. Dolayısıyla biz enerjinin de maliyet bazlı formülde satılmasından yanayız. Dolayısıyla biz enerjide zamları yaparken maliyetleri dikkate alıyoruz. Bu şirketleri zarar ettirmemek gibi kanundan doğan bir sorumluluğumuz var." diye konuştu

Son iki yılda yüzde 72 zamla OECD ülkeleri içinde en pahallı elektriğin kullanıldığı Türkiye'de 2018-2019 döneminde elektriğe yapılan zamlar şöyle:

01 AĞUSTOS 2018

Konutlarda yüzde 9, sanayide ise yüzde 14 olmak üzere elektrik fiyatlarına zam yapıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, konutlarda kullanılan elektriğin kilovatsaati yüzde 9,57 artış ile 29,578 kuruş oldu.

01 EYLÜL 2018

EPDK elektrik fiyatlarını sanayide yüzde 14, konutlarda ise yüzde 9 artırdı. Tarife Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında gece yayımlandı. Normalde elektrik fiyatları için üç ayda bir tarife yenileyen EPDK, bu defa 1 Ekim 2018 yerine 1 Eylül 2018 tarihi itibariyle tarifeleri yeniledi.

01 EKİM 2018

2018 yılı bitmeden elektriğe bir zam daha geldi. Meskenlerde kullanılan elektriğe yüzde 9, sanayi için kullanılan elektriğe ise yüzde 18 oranında zam yapıldı.

 01 TEMMUZ 2019

Seçimler nedeniyle uzun bir süre bekletilen zam, tekrarlanan İstanbul seçimi sonrası devreye sokuldu. Elektrik fiyatı 1 Temmuz itibarıyla yüzde 14.98 zamlandı. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun (EPDK) yaptığı toplantı neticesinde, kamu ve özel sektör üretim şirketlerinin biriken maliyetlerinin tüketiciye yansıtılmasına karar verildi.

01 EKİM 2019 EKİM

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nca (EPDK), elektriğe yüzde 14,9 zam yapılacağı bildirildi. EPDK'dan yapılan açıklamada, söz konusu fiyat artışında, bir önceki tarife dönemine göre Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) toptan satış tarifelerindeki değişimin en önemli etken olduğu kaydedildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.