NASA'ya Adanalı astronot adayı

NASA'ya Adanalı astronot adayı

NASA'nın 2021 yılı astronot adayları açıklandı. Aday 10 isim arasında İncirlik Hava Üssü’nde doğan bir kadın yer alıyor.

A+A-

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, yeni görevlerde rol alacak astronot adaylarını tanıttı. Adayların tanıtımı için NASA’nın Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’nde tören düzenlendi. Yaklaşık 12 bin aday arasından 10 kişi seçildi. 6 erkek ve 4 kadından oluşan bu yeni sınıf, 2 yıl boyunca NASA’dan eğitim alacak.

NASA’nın adayları arasında bir isim dikkat çekiyor: Deniz Melissa Burnham. Deniz, Adana’daki İncirlik Hava Üssü’nde doğdu ancak Türk vatandaşlığına sahip. Eğitimler başarıyla tamamlayıp NASA’nın uzaydaki görevlerinden birine katılma fırsatı elde ederse, uzaya çıkan ilk Türkiye doğumlu astronot olacak.

NASA’nın web sitesinde Deniz Melissa Burnham hakkında biyografi yayınlandı. Kaliforniya Üniversitesi’nin kimya mühendisliği ve Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin makine mühendisliği bölümlerini tamamladı. NASA’nın Kaliforniya’daki Ames Araştırma Merkezi’nde staj yaptı. Uzun süre enerji sektöründe çalıştı ve son olarak ABD Deniz Kuvvetleri’nde teğmenlik yaptı.

Denizi asker bir ailede yetiştiği için yer değiştirmek ve seyahatler konusunda çocukluktan gelen alışkanlığa sahip. Uçmaktan keyif alıyor. Helikopter ve sabit kanatlı hava araçlarını kullanabiliyor. Açık havada yürüyüş yapmayı ve motosiklet sürmeyi seviyor.

Her ne kadar son görevinde ABD Deniz Kuvvetleri’nde teğmenlik görevi yapıyor olsa da enerji sektöründe daha fazla tecrübeye sahip. Uzun yıllar sondaj sahalarında yöneticilik yaptı. Sondaj optimizasyonu ve sondaj kulelerindeki emisyonun azaltılmasına yönelik projeler geliştirdi.

Deniz Melissa Burnham, NASA’nın 2021 yılı astronot adayı olarak 2 yıl boyunca Astronot eğitimi alacak. Eğitimler Ocak 2022’de başlayacak.

Etiketler : , , ,