Nasdaq, S&P 500 ve Dow Jones'ta Nvidia baskısı

Nasdaq, S&P 500 ve Dow Jones'ta Nvidia baskısı

ABD'nin Çin'e yapay zeka çipleri ihracı ile kararının ardından, çip şirketlerinden Nvidia'nın hisseleri piyasa öncesi işlemlerde %4,6 dü

A+A-

Wall Street vadeli işlemleri Çarşamba günü, ABD'nin Çin'e yapay zeka (AI) çipleri ihracatına getirdiği yeni kısıtlamalarla ilgili bir raporun baskısıyla düşerken, yatırımcılar faiz oranlarının izleyeceği yolu ölçmek için Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın yorumlarını bekliyor.

Çip şirketlerinden Nvidia'nın hisseleri piyasa öncesi işlemlerde %4,6 düşerken, Advanced Micro Devices, Wall Street Journal'ın Ticaret Bakanlığı'nın bu şirketler tarafından üretilen çiplerin Çin'e sevkiyatını Temmuz ayı gibi durduracağını bildirmesinin ardından %3,5 değer kaybetti.

Intel, Marvell Technology ve Qualcomm gibi diğer yarı iletken hisselerinin her biri %1'den fazla değer kaybetti.

Dow e-minis 4 puan ya da %0,01, S&P 500 e-minis 11 puan ya da %0,25 ve Nasdaq 100 e-minis 88 puan ya da %0,58 düşüş gösterdi.

Wall Street Salı günü, beklenenden daha güçlü ekonomik verilerin ABD'nin resesyona gireceğine dair korkuları azaltması ile son dönemdeki kayıp serisini sonlandırmıştı.

Yatırımcılar, Portekiz'in Sintra kentinde düzenlenen ECB yıllık forumunda Powell ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın da aralarında bulunduğu önemli merkez bankası politika yapıcılarının katılacağı panele odaklanmış durumda. Oturum saat 13:30'da başlayacak.

AJ Bell yatırım direktörü Russ Mould müşterilerine gönderdiği bir notta, "Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugünkü konuşması, ABD merkez bankasının Temmuz toplantısında faizleri bir kez daha artıracağı inancını güçlendirecek," dedi.

CMEGroup'un Fedwatch aracına göre, yatırımcılar Fed'in Temmuz ayında faiz oranlarını 25 baz puan artırarak %5,25-%5,50'ye çıkarma ihtimalini %76,9 olarak fiyatlıyor ve merkez bankasının 2023 sonuna kadar faiz oranlarını sabit tutmasını bekliyor.

S&P 500 ve Nasdaq geçen hafta son bir yılın en yüksek seviyelerine ulaşırken, Powell'ın şahin yorumları satışları tetiklemeden önce Dow altı ayın zirvesine çıkmıştı.

Yine de, teknoloji ve büyüme hisselerinde yapay zekadan ilham alan bir ralli ve Fed'in faiz artırım kampanyasını yakında sona erdireceği umutları, ana endeksleri çeyreklik kazançlar için rotaya soktu.

Piyasalar, ABD ekonomisinin durumunu değerlendirmek için bu hafta içinde Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) endeksini, ilk işsizlik başvuruları verilerini ve ilk çeyrek GSYH verilerinin açıklanmasını bekliyor.

Yatırımcıların bir gözü de Fed'in Çarşamba günü piyasalar kapandıktan sonra büyük bankalara yönelik yıllık stres testinin 2023 sonuçlarını açıklayacağı banka hisselerinde olacak.

Sonuçlar, bankaların sağlıklı olmak için ne kadar sermayeye ihtiyaç duyduklarını ve hisse geri alımları ve temettüler yoluyla hissedarlara ne kadar geri dönebileceklerini belirlemeye yardımcı oluyor.

Uber Technologies, Daiwa Capital Markets'in hisse senedinin notunu düşürmesinin ardından %1,3 değer kaybetti.

İlgili Haberler