Nebati'den yeni ekonomi modeline ilişkin açıklama

Nebati'den yeni ekonomi modeline ilişkin açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı TV programında yaptığı açıklamada, Türkiye Ekonomi Modeli'ne ilişkin açıklama yaptı.

A+A-

Bakan Nebati, katıldığı TV programında yaptığı açıklamada, Türkiye Ekonomi Modeli'ne ilişkin olarak, "Yüksek ihracata dayalı, cari açığı azaltıcı ve refah seviyesinin toplumun tamamına yansıtıldığı bir modeldir. Bu, sıcak paraya karşı doğrudan yatırımı çekecek özel bir model. Sıcak paradan ziyade doğrudan yatırım için gelinmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı canlı yayında ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtlıyor.

Yeni ekonomi modeli tartışması

Bakan Nebati, şunları söyledi:

* 2013 yılında Gezi olayları öncesinde faizin düştüğü, enflasyonun düştüğü bir ortamda bir sorunla karşı karşıya kaldığımız görüyoruz. Yüksek büyüme için yüksek cari açık. 2013'te 400 milyar dolara yakın borçlanmışız. 2013'ten bugüne kadar borçlanma oranı 445 milyar dolar seviyesinde. 8 yıldır bununla ilgili bir mücadele sürüyor. Geçmişteki saldırılar birtakım değişiklikleri engelledi.

"Altyapıyı tamamlamış şekilde geliyoruz"

* Türkiye modeli denmesinin sebebi şu. Biz Güney Kore modeli değiliz, çünkü seçilmiş bir ülke. Çin değiliz, devasa nüfusuyla, aldığı tedbirlerle gelen bir ülke. Biz demokratik gelenekleri olan, serbest piyasaya inanan, kambiyo rejimine sıkı sıkı bağlı olan ve bu geleneği de sürdüren bir modeli ortaya koyuyoruz. Çünkü altyapımız dolu. Altyapıyı tamamlamış şekilde geliyoruz.

"Faiz artırılmalı diyenlere tokat gibi yanıt oldu"

* Ülkemiz üzerinde oyun oynanmasını engelliyoruz. Son üç ayda yaşadığımız bir türbülans vardı, başından beri bu bir köpüktür, yapmayın etmeyin, eylemeyin dememiş olmamıza rağmen.

* Dövizin 18 liralara kadar gelmiş olmasından, Türkiye'nin bütün ortamını sıcak parayla değil, yüksek faizle de gerçekleştirmedik, kendi imkanlarımızla bu hale getirdik. Düne kadar yüksek faiz kesin çözümüdür diyenlere de tokat gibi bir cevap oldu. Yüksek faiz söylemi de aslında öğretilmiş bir yanlıştır.

* Bu, sıcak paraya karşı doğrudan yatırımı çekecek özel bir model. Sıcak paradan ziyade doğrudan yatırım için gelinmesini istiyoruz.

"Bankacılıkta yeni enstrüman geliyor"

* Sanayiye biz yüksek teknoloji ürünleri olmak kaydıyla destek vereceğiz. Proje bankacılığına giriyoruz. Bankacılıkta yeni bir enstrüman geliyor, proje kredileri.

Yeni tedbir mesajı

* Yaza kalmadan çok hızlı bir değişimi göreceğiz. Güven geldi, itibarımız yeterli, önümüzdeki sürece bakış açısı belli. Türkiye’nin her alanda tecrübesi var. Dolayısıyla bu yazdan itibaren hızlı bir şekilde dönüşümü göreceğiz.

* Yüksek faiz politikası yok, sıcak para yerine doğrudan yatırım, selektif anlamda proje bankacılığının gerçekleştirildiği, katma değeri yüksek alanların devlet tarafından desteklendiği bir model. Yeni tedbir paketleriyle piyasayı öylesine şaşırtacağız ki, o son üç ayda Türkiye'deki psikolojiyi karamsarlığa dönüştürenlerin kaçacak yer bulamayacakları bir döneme giriliyor.

Döviz Kurları

* Pazartesi akşamına kadar olan bir köpüktü, köpük gidiyor. Bireysel yatırımcılar ihanete varan yorumlara kulak asmasın. Kuşkulu dönemi pazartesi akşamı bitirdik. Döviz borcu olmayanlar, sadece enflasyonda sorun yaşar. Köpük daha gitmedi, gitmeye başladı. Türkiye elindeki her türlü enstrümanı kullanır.

Kur Korumalı TL Mevduatı Uygulaması

* Hazine’ye negatif yükünün olması mümkün değil. Alt limit 1 lira, üst limit yok.