New York borsasının yeni yıldızı: Otomasyon ile hisse değerini katlayacak

New York borsasının yeni yıldızı: Otomasyon ile hisse değerini katlayacak

Otomasyon gelecekte daha da önemli bir hale gelecek ve Barron's'un haberine göre ABD piyasalarında yüksek bir potansiyel vaadeden Rockwell Automation şimdi satın alınacak iyi bir hisse senedi olabilir.

A+A-

Teknoloji hisseleri çok revaçta ve bu da endüstriyel hisse senedi Rockwell Automation'ı şimdi satın alınacak bir hisse haline getiriyor.

Yatırımcılar sanayi şirketlerini düşündüklerinde boru, türbin, traktör üreten şirketleri hayal etme eğiliminde. Rockwell Automation böyle bir şirket değil. Siemens ve ABB gibi şirketlerle rekabet eden Milwaukee merkezli şirket, üretim süreçlerinin otomasyonu ve dijital dönüşümünde lider konumunda. Arabalardan kurabiyelere kadar her şeyi üreten şirketler, tesislerini işler hale getirmek için Rockwell donanım ve yazılımlarını kullanıyor.

Rockwell'in hisseleri 2023'e harika bir başlangıç yaptı - Çarşamba günkü kapanışa kadar yaklaşık %25 değer kazandı - ve muhtemelen önünde daha fazla kazanç var. Rockwell, üretimi otomatikleştirmek için gerekli teknolojiyi sağlayarak geçmişte olduğundan daha hızlı büyüyor ve tedarik zincirleri rahatlamaya devam ettikçe, endüstriyel faaliyetler toparlanmaya başladıkça bu büyüme devam edecek gibi görünüyor. Dahası, yatırımcılar Rockwell'i gerçekte bir teknoloji şirketi olarak görmeye başladıkça hisse senedi daha yüksek bir değerleme kazanacak.

Citigroup analisti Andrew Kaplowitz, "Otomasyon ve destekleme alanlarındaki trendlerin yanı sıra yapay zekanın zaman içinde ortaya çıkması, üreticileri daha akıllı cihazlara ve yazılım çözümlerine yönelmeye ve yatırım yapmaya yönlendirebilir" dedi ve ekledi: "Rockwell'in büyük bir potansiyelinin olacağını düşünüyoruz."

Bunun bir kısmı zaten hisse senedinde fiyatlandırılmış durumda. Rockwell hisseleri, 12,59 $ olan 12 aylık ileriye dönük kazançlarının 25,5 katından işlem görüyor ve beş yıllık ortalaması olan 23,7 katının üzerinde. Bu, Rockwell'in büyümesinin halihazırda hızlanmış olduğu gerçeğini yansıtıyor. Şirket, 2021'de 7,2 milyar dolar olan satışlarını %12 artırarak 2022'de 8,1 milyar dolara yükseltti ve son beş yıldaki ortalama yıllık büyüme oranından %5 daha hızlı büyüdü.

Bu hızlı büyüme kısmen Covid-19'un ardından tedarik zincirlerinin gevşemesiyle teşvik edildi. Hatırlanacağı üzere pandemi, Rockwell'in ürettiği neredeyse her donanım parçasının bir parçası olan yarı iletkenlerin bulunmasını zorlaştırmıştı.

Çiplerin artık daha fazla bulunabilir hale gelmesiyle Rockwell, Nisan ayında mali ikinci çeyrek kazançlarını açıkladı ve tüm yıl için mali beklentilerini daha önceki 11,10 $ orta noktasından hisse başına 11,85 $ orta noktasına yükseltti. CEO Blake Moret, "[İyileşme] daha çok çip arzının iyileşmesiyle mümkün oldu" şeklinde knouştu.

Ancak satışların daha hızlı büyümesinin tek nedeni daha fazla yarı iletken değil. Rockwell son birkaç yılın en büyük değişimlerinden biri olan ABD'de üretimin yeniden şekillenmesinden faydalanıyor.

Çin 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütü'ne katıldığında, ABD küresel imalat üretiminin yaklaşık %25'ini oluşturuyordu, ancak bugün sadece %15'ini temsil ediyor. Çin ise %30'unu oluşturuyor. İster Cumhuriyetçiler ister Demokratlar tarafından yönetilsin, ABD hükümeti bunu değiştirmek istiyor ve Altyapı Yatırım ve İstihdam Yasası, Enflasyon Azaltma Yasası ve Yarı İletkenler ve Bilim Üretmek için Yararlı Teşvikler Yaratma Yasası ya da CHIPS Yasası'ndan gelen toplam miktar olan yaklaşık 2 trilyon dolar harcamak iyi bir başlangıç.

Bu manşet rakamlar gerçek ekonomik faaliyete dönüşmeye başladı. Ford Motor, Kentucky ve Tennessee'de elektrikli araç akü kapasitesi oluşturmasına yardımcı olmak için Enerji Bakanlığı'ndan 9,2 milyar dolarlık rekor bir kredi aldığını açıklarken, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) Arizona'da son teknoloji mikroçipler üretmek için ikinci bir fabrika için 20 milyar dolarlık bir yatırım daha duyurdu. Melius Research analisti Scott Davis'e göre 2020'den bu yana yaklaşık 500 milyar dolarlık yeni proje duyuruldu. Bunların sadece yarısı başlatıldı, bu da daha fazla harcamanın yolda olduğu anlamına geliyor.

Rockwell'in işindeki en büyük değişiklik yapay zeka destekli otomasyona geçişin devam etmesi. Yazılımla ilgili satışlar 2020'de %27 iken 2022 takvim yılında 2,4 milyar dolara veya Rockwell'in toplam satışlarının yaklaşık %30'una ulaştı ve 2025'te satışların yaklaşık %32'sine ulaşması bekleniyor. Yazılım, Rockwell'in genel %18,3'lük kâr marjından neredeyse %30'luk bir oranla daha iyi bir kâr marjına sahip ve bu da 2024 yılında kazancın kabaca %10'luk bir artışla 13,30 dolara çıkmasına yardımcı olacak.

Ancak geçmiş değerlemeler, yatırımcıların şu anda yaklaşık 29 kat değer biçtikleri Apple ve Microsoft için biçtikleri yüksek değerlemeleri hesaba katmıyor. Rockwell hisseleri için Al notuna sahip olan Citigroup'tan Kaplowitz, geçmişte bu iki şirketin ve Rockwell'in benzer katlarda işlem gördüğünü belirtiyor. Kaplowitz buna dayanarak "Bu nedenle, endüstriyel teknolojinin ileriye dönük olarak nispeten iyi konumlandırılabileceğini düşünüyoruz" diye yazıyor.

Morgan Stanley analisti Joshua Pokrzywinski'nin hisse senedi için en yükseliş senaryosuna göre, önümüzdeki 12 ay içinde kazançlar %37 artarak hisse başına 15,37 dolara yükselecek ve katsayı 27 kata çıkacak. Böyle bir senaryoda Rockwell'in hisseleri, yakın zamandaki 321,21 dolardan neredeyse %30 artışla 415 dolar değerinde olacaktır. Bu otomatik olmayabilir, ancak arkasında bu kadar çok rüzgar olan bir hisse senedi için makul görünüyor.

Bu haber toplam 986 defa okunmuştur
İlgili Haberler