Nikel fiyatlarında düşüş sürüyor

Nikel fiyatlarında düşüş sürüyor

Nikel Londra Metal Borsası'nda yeniden işlemlere başlandığı süreçte ilk kez taban olmadı. Haftanın ikinci işlem gününde nikelin fiyatı yüzde 8 düşüş kaydetti.

A+A-

Londra Metal Borsası’nda (LME) nikel fiyatları son birkaç gündür limit koyulan seviyelerde düşerek Çin piyasasındaki fiyatlara yaklaştı.

LME fiyatlarında Shanghai Futures Exchange’e (SHFE) kıyasla oluşan primli fiyatlar Perşembe günü Çin’de emtia fiyatlarında yaşanan ufak yükseliş sonrası yüzde 10’un altına geriledi.

LME’de nikeldeki sert hareketler bu hafta da düşüş yönünde devam ediyor. Geçtiğimiz hafta yaşanan yüzde 250’lik artış sonrası işlemler askıya alınmış, bazı işlemler iptal edilmiş ve durumun ele alınma tarzı borsada işlem yapan bazı tacirlerde tepkilere neden olmuştu.

Nikel Pazartesi günü LME’de dördüncü gününde de limit koyulan noktaya kadar düşerek SHFE’deki 30 bin dolar civarına geriledi. Bazı yatırımcılara göre bu seviye alıcıları tekrar pazara çekerek işlemlerine normalleşmesini sağlayabilir. LME’da geçtiğimiz hafta yaşanan benzersiz ralli fiyatları Çin’den çok daha yüksek seviyelere çekmişti.

Nikel fiyatları Çin’de vergiler harici 29 bin dolara çıkarken LME’de fiyatlar 31 bin 380 dolara kadar geriledi. Yatırımcılar Çinli girişimci Xiang Guangda’nın aldığı kısa pozisyonlara yapılan sıkıştırma sonrası geçtiğimiz haftalarda piyasalarda oluşan türbülansla birlikte gelişmeleri değerlendiriyor. Çinli girişimci açık pozisyonunu finanse edecek fonlar ayarlarken bu durumun Endonezya’da artan arz ile birlikte fiyatların düşeceğine dair bir işaret olduğuna inandığını kaydetti.

Nikel gün içinde yüzde 7,9 gerileyerek 28 bin 900 dolara gerilerken bu seviyeden alıcıların tepki verdiği görüldü. Geçtiğimiz hafta piyasa açıldığından beri her gün düşüş için limit koyulan fiyata gerileyen emtia ilk kez taban seviyesine gerilemedi.

Şimdiye dek yaşanan gerilemeye rağmen Nikel bu yıl hala yüzde 51 yukarıda bulunurken bu oran borsanın 6 baz metaller arasında açık ara en iyi performans olarak öne çıkıyor.

İlgili Haberler