OECD'den merkez bankalarına faiz artırımı için çağrı

OECD'den merkez bankalarına faiz artırımı için çağrı

OECD, merkez bankalarını "rotadan çıkmamaya" ve finansal piyasalardaki çalkantılara rağmen faiz oranlarını artırmaya devam etmeye çağırarak, enflasyonun hala dünya ekonomisi için ana tehdit olduğu uyarısında bulundu.

A+A-

Paris merkezli uluslararası kuruluş olan OECD, bu hafta bankacılık sektöründe gerilimin tırmandığı bir dönemde tamamladığı Kasım ayı ekonomik tahminlerine ilişkin güncellemesinde, bu yılki büyüme görünümünü yüzde 2,2'den yüzde 2,6'ya yükseltti.

Bu "kırılgan toparlanma", enerji ve gıda fiyatlarındaki düşüşler, Çin'in koronavirüs kısıtlamalarını gevşetmesi ve artan iş güveninden kaynaklandı.

OECD'nin baş ekonomist vekili Álvaro Pereira, daha parlak görünümün para politikasının "altta yatan enflasyonist baskıların kalıcı olarak azaldığına dair açık işaretler görülene kadar kısıtlayıcı kalması gerektiği" anlamına geldiğini söyledi.

OECD'nin ABD ve Avro Bölgesi'nde faiz oranlarının yükseltilmesi çağrısı, Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günü gösterge mevduat faizini 0,5 puan artırarak yüzde 3'e yükseltmesinin ardından geldi.

Geçen hafta Silicon Valley Bank'ın iflası ve Çarşamba günü Credit Suisse'in finansal can simidine ihtiyaç duyması, Frankfurt'taki politika yapıcıların daha fazla faiz artışının ancak piyasa sinirleri yatıştığında gerçekleşeceği sinyalini vermesine yol açtı.

ABD Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'ndaki faiz belirleyicileri önümüzdeki hafta bir araya geliyor ve yatırımcılar yetkililerin daha yüksek politika faizleriyle enflasyonu kontrol altına alma çabalarını dizginleyeceklerine bahis oynuyor.

Ancak Pereira, merkez bankalarının son günlerde yaşanan kaosa fiyat baskılarına karşı daha az kararlılık göstererek yanıt vermemesi gerektiğini söyledi.

Financial Times'a verdiği demeçte "Hala enflasyonun ana endişe kaynağı olduğu bir durumla karşı karşıyayız" dedi. "Dünyanın pek çok yerine bakarsanız, enflasyonun daha yaygın hale geldiğini görürsünüz."

Manşet oranlar düşerken, çekirdek enflasyonun rahatsız edici derecede yüksek kalmaya devam ettiğini belirtti.

Perşembe günü ECB, gıda ve yakıt fiyatlarını içermeyen ve fiyat baskılarının sürekliliğinin daha iyi bir göstergesi olarak görülen çekirdek enflasyonun bu yılın büyük bir bölümünde rahatsız edici derecede yüksek kalacağını kabul etti.

Piyasalardaki panikten önce, ABD'deki yüksek hizmet enflasyonu Fed'in önümüzdeki Çarşamba günü yarım puanlık bir artış yapacağı beklentisine yol açmıştı. Piyasalar şimdi ABD merkez bankasının çeyrek puanlık bir artış yapmasını ya da hiç yapmamasını bekliyor ve çoğu bu yıl içinde kesinti yapılacağını fiyatlıyor.

Pereira, finansal istikrarda çok önemli bir kötüleşme olmadığı sürece faiz oranlarının en erken 2024 yılına kadar düşmesini beklemiyordu. Ancak OECD'nin ana beklentisi bu değildi. Pereira, o yıl yaşanan küresel mali krize atıfta bulunarak "Bu 2008 değil" dedi.

Kuruluş, enflasyonun bu ve gelecek yıl "kademeli olarak" ılımlı seyredeceğini, ancak 2024'ün ikinci yarısına kadar merkez bankası hedeflerinin üzerinde kalmaya devam edeceğini belirtti. G20 gelişmiş ekonomilerinde çekirdek enflasyonun 2023'te ortalama yüzde 4, 2024'te ise yüzde 2,5 olacağı tahmin ediliyor.

İlgili Haberler