Ölümcül helikopter kazasının arkasından Apple iPad çıktı

Ölümcül helikopter kazasının arkasından Apple iPad çıktı

ABD'de Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, 2022 yılında Idaho'da meydana gelen ölümcül bir helikopter kazasına bir iPad'in neden olduğuna dair önemli kanıtlar buldu.

A+A-

Temmuz 2022'de bir Boeing CH-47D, aniden saat yönünün tersine dönmeye başladığında Salmon Nehri'nde uzun bir hat üzerinde kovasını dolduruyordu. Helikopter daha sonra hızla alçalırken 13 saniye sonra nehre çakıldı.

Olay yerine gelen itfaiyeciler pilot ve yardımcı pilotu enkazdan çıkarmayı başardı, ancak her iki adam da daha sonra yaralarından dolayı öldü.

Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB) olayla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı. Ancak Vertical Mag'in haberine göre, kazanın kamuya açık dosyasında, kurumun kazaya Apple iPad'in düşmesinin neden olduğunu gösteren önemli kanıtlar bulduğu görülüyor.

NTSB müfettişleri iPad'de üç farklı oyuk izi ve kasanın arkasından ekrana doğru bir bükülme olduğunu belirtti. Soruşturma sırasında, en olası senaryo iPad'in zemine düştüğü ve yardımcı pilotların sol pedal ayar koluna sıkıştığı.

iPad, sola doğru yalpalamayı başlatmak için kullanılan pedalların yeniden merkezlenmesini engellemiş olabilir. Bu da pilotun zamanında düzeltemeyeceği saat yönünün tersine bir dönüşe neden olmuş olabilir.

55401-112538-header-xl.jpg

iPad, pilotlar ve uçuş ekipleri tarafından uçuş yönetimi görevlerini daha kolay ve verimli bir şekilde gerçekleştirmek için kullanılan bir tür araç olan elektronik uçuş çantası (EFB) olarak kabul edildi. Temel amaçları kağıt belgelerin yerini almaktır, ancak uçuş planlaması için de kullanılıyor. Bir iPad kullanımı, gerekli kit başına uçuş başına onlarca pound tasarruf sağlıyor.

Bu tür kazalar, basit hataların ölümcül sonuçlar doğurabileceğinin talihsiz bir hatırlatıcısı. Havacılık güvenliği danışmanlık şirketi Aerossurance'ın direktörü Andy Evans Vertical Mag'e yaptığı açıklamada operatörlerin bu olaydan ders çıkaracağını umduğunu söyledi ve şu sözleri kaydetti:

"Umarım bu kaza, operatörleri kokpitlerdeki olası tüm gevşek eşyalara uzun uzun bakmaya ve EFB'ler gibi değerli araçları ve durumsal farkındalık kaynaklarını sağlam bir şekilde güvence altına almaya sevk eder."

2021 yılında Delta Air Lines, pilotlarına yükseltilmiş bir elektronik uçuş çantası sağlamak için AT&T ve Apple ile birlikte çalıştığını ve 5G donanımlı iPad Pro'ya geçtiğini duyurdu.

Bu haber toplam 758 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler