S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq rallisinin arkasında ne var?

S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq rallisinin arkasında ne var?

Microsoft, Apple, Nvidia ve diğerlerinin bu baharda öncülük ettiği S&P 500'ün yükselişine birçok şirket katkıda bulunuyor. Genişlik, hisse senetlerinin tırmanmaya devam edebileceğine işaret ediyor. Peki bu yükselişin ardında ne var?

A+A-

Borsa rallisi artık sadece büyük teknoloji rallisi değil. Sadece birkaç ay önce, ABD'deki en büyük yedi teknoloji şirketi borsanın 2023 kazançlarının neredeyse tamamından sorumluydu. Apple, Microsoft ve Nvidia gibi şirketlerin hisselerinden gelen göz kamaştırıcı getiriler S&P 500'ü yeni bir boğa piyasasına itti. Teknoloji devleri o kadar baskın hale geldi ki yeni bir lakap kazandılar: "Muhteşem Yedili".

Şimdi, birçok şirketin hisseleri ralliyi daha da genişletiyor.

140'tan fazla hisse senedi 52 haftanın zirvesinde

Wall Street Journal'ın haberine göre endekste yer alan Lowe's ve General Electric gibi 140'tan fazla hisse senedi Mayıs sonundan bu yana 52 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. S&P 500'ün 11 sektörü de bu dönemde tırmanışa geçerek endeksi yıl içinde %17'den fazla yukarı taşıdı. Küçük sermayeli hisse senetleri de yükseliyor.

Çarşamba günü itibariyle S&P Dow Jones Indices verilerine göre, endeksin bu yılki yükselişini boşa çıkarmak için Visa, McDonald's ve FedEx de dahil olmak üzere S&P 500'deki en büyük 50 hissenin kazançlarının silinmesi gerekiyor.

Wall Street genellikle genişlikteki iyileşmeyi borsadaki sağlığın bir ölçüsü ve rallinin sürebileceğinin bir alameti olarak görüyor. Yavaşlayan şirket karları, resesyon potansiyeli ve Fed'in faiz oranı artışları yoluyla enflasyonu kontrol altına almaya yönelik devam eden kampanyasına ilişkin süregelen endişelere rağmen, hisse senetlerine akın etmek için daha fazla yatırımcıya güven verdi.

Ralli sürecek

Morgan Stanley Investment Management'ta kıdemli portföy yöneticisi olan Andrew Slimmon, "Piyasa bu genişlemeyle çok güçlü bir sinyal gönderiyor. Bence bu ralliye devam edeceğiz." dedi.

Slimmon, bazı finans şirketlerinin hisseleri gibi bu yıl genel piyasanın gerisinde kalan alanlarda alım fırsatları aradığını söyledi.

ABD ekonomisi beklenenden daha dirençli olduğunu kanıtladı: İşgücü piyasası güçlü kalmaya devam etti, tüketiciler cüzdanlarını açıyor ve bankacılık sektörüne ilişkin panik azaldı.

Yatırımcılar, geçen yılki büyük kayıpların ardından 2023'e hisse senetlerinden bıkmış olarak girdi. Ancak enflasyonun ılımlılaşma işaretleri göstermesi ve bazı yatırımcıların Fed'in faiz artırımlarını yakında duraklatacağı veya tersine çevireceğine dair iddiaları, hisse senetlerinin geri dönüşünü hızlandırdı.

Ardından Mart ayında risk sermayesi odaklı Silikon Vadisi Bankası'nın hızla çökmesi ve ardından finansal sistemde yaşanan çalkantılar, piyasanın diğer alanları sarsılırken büyük, köklü teknoloji şirketlerinin hisselerini güvenli bir limana dönüştürdü. Yapay zeka alanındaki gelişmelerin yarattığı çılgınlık, büyük teknoloji hisselerini bahar boyunca daha da yükseltti. Muhteşem Yedili'nin -Alphabet, Amazon.com, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia ve Tesla- piyasa değeri yükseldi. Nvidia hisseleri Mayıs ayında sadece üç işlem seansında %31 artış gösterdi.

Piyasa değerine göre ağırlıklandırılan S&P 500, teknolojinin yükselişinden faydalandı. Ancak yüzeyin altında performans sarsıcıydı. Endeksteki en küçük ve en büyük şirketlere aynı statüyü veren eşit ağırlıklı S&P 500, Mayıs sonunda yıl için yaklaşık %1 düşüş gösterdi.

7 şirket olmasaydı S&P 500 negatifti

Sıkı piyasa liderliği yatırımcıları tedirgin etme eğiliminde. S&P 500'deki sadece bir avuç büyük şirketin aşırı büyük etkisi, birkaç ağır topun düşmesi halinde geniş endeksi bir gerilemeye karşı savunmasız hale getirebilir. S&P Dow Jones Indices'e göre, sadece altı hafta önce, Muhteşem Yedili'nin katkıları olmasaydı S&P 500 yılbaşından bu yana negatif olacaktı.

MissionSquare Retirement varlık tahsisi başkanı Venkat Balakrishnan, "Ne zaman dar bir piyasa katılımı olsa, bu bir balona yol açar. Balon patlayacak ve bu piyasa için iyi değil." şeklinde konuştu. 

Bu nedenle piyasa genişliğindeki dönüm noktası boğalara cephane verdi. Piyasa genişliğine ilişkin yaygın olarak takip edilen bir teknik gösterge geçtiğimiz hafta geçen yıldan bu yana görülmemiş bir seviyeye ulaştı. FactSet'e göre, 50 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde kapanan S&P 500 hisselerinin payı Aralık 2022'den bu yana ilk kez %80'i aştı.

Eşit ağırlıklı S&P 500, geçtiğimiz altı hafta boyunca da sermaye ağırlıklı S&P 500'den daha iyi performans gösterdi.

Balakrishnan, ralli genişledikçe firmasının daha fazla değer hisse senedi (getirilerine göre nispeten ucuz olduğu düşünülen fiyatlardan işlem gören hisseler) almayı planladığını söyledi.

Balakrishnan "Çeşitlendirilmiş portföyler için bu iyi bir şey. Yüksek konsantrasyonlu ABD büyüme hisse senetlerinden oluşan bir kepçeye bağlı olmak zorunda değilsiniz" dedi.

Teknoloji rallisinde sona doğru

FBB Capital Partners'ın kıdemli portföy yöneticisi Maggi Keating, şirketinin Muhteşem Yedili hisselerinden beşine sahip olduğunu, ancak holdinglere ekleme yaparak teknoloji rallisini daha fazla takip etmeyi planlamadığını söyledi. Keating, piyasanın tüm sektörlerine tamamen yatırım yapmaya devam ettiğini söyledi.

Keating, "Yükselişe sadece bir avuç şirket yerine sektörlerdeki tüm şirketlerin katılması genel olarak piyasa için daha sağlıklı" dedi.

Vanda Research'e göre, bireysel yatırımcılar geniş endeksleri takip eden borsa yatırım fonlarına giderek daha fazla para yatırıyor. SPDR S&P 500 ETF Trust'a bireylerden gelen net girişler Temmuz ayına girerken arttı ve geçen yılın seviyelerine kıyasla yüksek kaldı.

Vanda'nın araştırmadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Marco Iachini, "Piyasada artan bir inanç var gibi görünüyor" dedi.

59 yaşındaki Mark Schmitt, geçtiğimiz ay Vanguard S&P 500 ETF'ye yaklaşık 150.000 dolar eklediğini ve yakın zamanda daha geniş bir endeks fonuna koymak için bir gayrimenkul ETF'sinden yaklaşık 50.000 dolar çıkardığını söyledi. Schmitt, tek tek hisse senedi seçmek yerine geniş fonlara yatırım yapmayı tercih ediyor.

Minn'de tıbbi cihaz üretiminde yönetici olan Schmitt, "Yükselişteyim ve piyasanın yükselmeye devam etmesini bekliyorum" dedi.

Hisse senetlerinin yükselişinin ardında Fed'in yumuşak iniş ihtimali var

Hisse senetlerindeki yenilenen iyimserliğin arkasında, Fed'in bir resesyonu tetiklemeden enflasyonu kontrol altına aldığı bir senaryo olan ekonominin yumuşak inişine dair artan bir umut var.

Tüketici fiyatlarına ilişkin son veriler, enflasyonun Haziran ayında 2021 başından bu yana en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi. Haziran ayında işe alımlar da yavaşladı ancak işsizlik oranı tarihi düşük seviyesini korudu. Son tahminlere göre ABD ekonomisi büyümeye devam ediyor.

Birçok tüccar, enflasyon verilerindeki gevşemenin Fed'i bu ayın sonundaki politika toplantısından sonra faiz artırımını durdurma yoluna sokabileceğini ve 1980'lerden bu yana en agresif faiz artırım kampanyasını potansiyel olarak sona erdirebileceğini düşünüyor.

Bazı piyasa katılımcıları, kenarda parası olan yatırımcılar kaybetme korkusu geliştirip ralliyi kovaladıkça hisse senetlerinin daha fazla koşacak yeri olduğuna inandıklarını söylüyor. Refinitiv Lipper'a göre, yatırımcılar yıl başından bu yana hisse senedi yatırım fonlarından ve ETF'lerden net bazda yaklaşık 90 milyar dolar çekti, bu da borsaya daha fazla paranın geri gelebileceğinin bir işareti.

Horizon Investments'ın baş yatırım yetkilisi Scott Ladner, firmasının yılın büyük bir bölümünde teknoloji ve tüketici ihtiyaçlarına yönelik hisselerde aşırı büyük bir pozisyona sahip olduğunu ancak diğer sektörlere yönelmeye başladığını söyledi. Ladner, S&P 500'ün yılı %5 ila %7 arasında bir yükselişle tamamlayabileceğini düşünüyor.

Firmasının satın almaya başladığı malzeme ve enerji şirketlerinin hisselerine atıfta bulunarak, "Muhtemelen borsanın daha döngüsel kısımlarının yükü alma zamanı geldi" dedi.

William Jones Wealth Management'ta portföy yöneticisi olan Doug Kelly, yatırım yapmaya ilk olarak 1980'lerin başında International Business Machines ve AT&T'nin S&P 500'de büyük bir paya sahip olduğu dönemde başladı. Güçlü bir ralli için anlamlı bir piyasa genişliğinin gerekli olduğunu söyledi.

Trilyon dolarlık şirketler 6 ayda bir ikiye katlanamaz

Kelly, "Benim için umduğumuz şey daha istikrarlı bir genişleme. Trilyon dolarlık hisse senetlerinin her altı ayda bir ikiye katlanmasını sağlayamazsınız. Böyle bir şey olmayacak."

Kelly, ABD'de konut arzı sıkışık olduğu için son zamanlarda teknoloji dışında hisse senetleri satın aldığını ve ev geliştirme şirketlerinin hisselerini topladığını söyledi.

Piyasalarla ilgili negatif beklentisi olanlar ne düşünüyor?

Kötümserlerin ise toparlanmadan şüphe duymak için haklı nedenleri var. Bazı yatırımcılar, yumuşak iniş bahisleri veya Fed'in faiz oranı planları konusunda piyasa konsensüsünün yanlış olabileceğinden endişe ediyor.

BMO Wealth Management'ın baş yatırım yetkilisi Yung-Yu Ma "Geçtiğimiz bir buçuk yıl boyunca her adımda piyasa, Fed'in işinin bittiğine ve hatta rotasını tersine çevirdiğine dair bir dereceye kadar rehavete kapıldı. Bu beklentiler defalarca boşa çıktı" dedi.

Geniş çaplı hisse senedi rallisi Fed için başka bir zorluk teşkil ediyor. Hisse senedi piyasasındaki kazançların yarattığı servet etkisi tüketici harcamalarını artırabilir ve bu da şirket kazançlarını artırarak ekonominin çalkalanmasını sağlayabilir. Ancak harcamalar enflasyonu da artırarak Fed'in faizleri artırmaya devam etmesi için baskı oluşturabilir.

Piyasa duyarlılığı bu yıl bir uçtan diğerine savruldu. Amerikan Bireysel Yatırımcılar Birliği anketine göre, Temmuz ayı başında yatırımcılar hisse senetleri konusunda 2021'den bu yana en iyimser durumdaydı. Ancak, duyarlılık genellikle karşıt bir gösterge olarak kabul ediliyor. 

S&P 500'deki şirketler kazançlarının 19 katından işlem görüyor

Hisse senetleri bu yılki yükselişin ardından geçmişe göre de pahalı görünüyor. Yatırımcılar genellikle fiyat/kazanç oranını hisse senetlerinin ucuz ya da pahalı görünüp görünmediğine dair bir gösterge olarak kullanır. S&P 500'deki şirketler önümüzdeki 12 ay için öngörülen kazançlarının yaklaşık 19 katından işlem görüyor; bu oran yılın başındaki yaklaşık 17 katından ve beş yıllık ortalama olan 18,6'nın üzerinde. Bilgi teknolojisi sektörü yaklaşık 27 katına sahip.

Charles Schwab'da baş yatırım stratejisti olan Liz Ann Sonders, "Küçük bir avuç hisse senedi tarafından bu kadar önemli bir üstün performans ve piyasanın geri kalanı tarafından bu kadar önemli bir düşük performans gösterdiğinizde, bu fırsatlar getiriyor" dedi.

İlgili Haberler